Spinal Tap -näyttelijä haastamassa mediayhtiön oikeuteen – vaatii 125 miljoonan korvauksia

Spinal Tap -basisti Harry Shearer haastaa elokuvan oikeudet omistavan yhtiön oikeuteen.

Vuonna 1984 julkaistu This is Spinal Tap -elokuva (suomeksi loogisesti Hei me rokataan!) tuli tunnetuksi rock-kliseiden parodioinnista ja bändin hämärissä olosuhteissa kuolleista rumpaleista. Nyt Spinal Tapin basisti Derek Smallsia esittänyt näyttelijä Harry Shearer on haastamassa elokuvan oikeudet omistavan Vivendin oikeuteen.

Harry Shearer vaatii Vivendiltä 125 miljoonan dollarin korvauksia epäoikeudenmukaiseen voittojen jakamiseen vedoten. Shearerin kanteen mukaan ainoat ihmiset, jotka eivät ole hyötyneet elokuvan menestyksestä ja bändin nimellä julkaistuista oheistuotteista, ovat juuri bändin perustaneet näyttelijät. Shearerin mukaan bändi oli olemassa jo kauan ennen elokuvaa.

“Melkein 40 vuotta sitten sitten Christopher Guest, Michael McKean, Rob Reiner ja minä perustimme jossain määrin legendaariseksi nousseen bändin Spinal Tap. Mielestämme hahmoissa oli jotain aitoa ja erittäin huvittavaa. Bändin perustamisen ja This is Spinal Tapin julkaisun välillä annoimme itsestämme kaiken kehittääksemme ylistyksemme rockin kovaäänisyydelle täydelliseksi”, Shearer kirjoittaa Fairness Rocks -nettisivuillaan.

Harry Shearerin oikeuskanteen mukaan elokuvan oikeudet vuonna 1989 ostanut Vivendi on pimittänyt elokuvan tuottoja, joiden jakamisesta bändin oli sopinut alkuperäisen tuotantoyhtiön kanssa. Vivendin mukaan elokuva alkoi tuottamaan voittoa vasta 27 vuotta julkaisunsa jälkeen.

Muut Spinal Tapin jäsenet eli Guest (Nigel Tufnel), McKean (David St. Hubbins) ja Reiner (Marty Di Bergi) eivät ole mukana Shearerin lakijutussa. Onneksi bändin diskografiasta löytyy kuitenkin kappale, joka tukee basistin vaatimusta.