Spotifyn uusi kokeilu: artisti voi saada musiikkiaan enemmän esiin pienempiä rojaltimaksuja vastaan

Palvelu ei luonnollisesti saa kehuja muusikoilta.

Muusikot ja musiikintekijät eivät ole riemastuneet Spotifyn uudesta kokeiluvaiheessa olevasta ominaisuudesta, jossa artisti voi saada musiikkiaan paremmin esille suoratoistojätin algoritmien luomille soittolistoille, mikäli nämä suostuvat saamaan näiden kappaleiden osalta vähemmän rojaltimaksuja kuin tavallisesti. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian-lehti.

”Artistit ja levy-yhtiöt voivat merkitä musiikkia, joka on heille prioriteetti, ja systeemi lisää tämän signaalin algoritmeihin, jotka määrittelevät personoituja soittolistoja. Näin algoritmi osaa tarjota kappaleita, jotka ovat artistille tärkeitä – kenties kappale, josta he ovat erityisen innostuneita, merkkipäivää viettäviä levytyksiä, viraaliksi nousseita hetkiä tai muita vastaavia. Varmistaaksemme, että kenellä tahansa on mahdollisuus ottaa tämä työkalu käyttöön, se ei vaadi maksua etukäteen. Sen sijaan levy-yhtiön tai oikeuksien haltijat suostuvat siihen, että heille maksetaan promoäänitteen korvaustaksan mukaan niistä kappaleista, jotka ovat mukana tässä palvelussa”, kerrotaan Spotifyn uudesta Discovery Mode -ominaisuudesta.

Muun muassa Camper Van Beethoveniin kuuluva laulaja-lauluntekijä David C. Lowery, joka on pitkään kampanjoinut muusikkojen oikeuksien puolesta, vertaa tätä ominaisuutta siihen, miten 1950-luvulla radiojuontajille maksettiin tiettyjen kappaleiden soittamisesta.

”Tätä voi verrata lahjukseen tai sponsoroituun sosiaalisen median julkaisuun”, Lowery kommentoi.

Kokeilun ajoitus on myös sikäli varsin huono, että Spotifyta kohtaan aloitettiin aivan hiljattain kampanja, jossa vaaditaan suoratoistojättiä nostamaan artisteille maksettavia korvauksia – ja nyt Spotifyn uusi ominaisuus tekee juuri päinvastoin.