Steven Wilson: Princen kuolema muutti asenteeni suoratoistopalveluihin

29.6.2016 11:30

Steven Wilson, nykyprogen yksi kuumimmista nimistä, ei ole MP3-formaatin tai iPodien sun muiden MP3-soittimien ystävä. Hän ei pidä siitä, miten ne muuttavat kuuntelutottumusta pois albumikokonaisuuksista — vieläpä äänenlaatua heikentämällä.

Kokeilipa Wilson ensimmäisen sooloalbuminsa Insurgentesin (2008) aikaan jopa erilaisia tapoja tuhota iPodeja. Testauksessa olivat muun muassa vasara, puhalluslamppu — ja haulikko.

17. kesäkuuta Wilson kuitenkin julkaisi soolokataloginsa suoratoistopalveluissa. Vaikka laulaja ei ole kokonaan kääntänyt takkiaan ja pitää edelleen MP3sia ja suoratoistoa huonona tapana kuunnella ja kuluttaa musiikkia, on hänen asenteensa joiltain osin muuttunut.

Wilson kertoo Princen kuolemalla olleen asiaan vaikutusta.

– Olin Wienissä keikalla sinä iltana, kun Prince kuoli. Tieto kantautui korviimme noin puoli tuntia ennen keikan alkua. Prince oli minulle musiikillinen sankari numero yksi käytännössä koko 80-luvun, joten halusin kunnioittaa hänen muistoaan, Wilson kertoo.

– Soitimme Sign o’ The Times -kappaleen ja tajusin, ettei arviolta puolet yleisöstä oikeastaan tiennyt, kuka Prince oli. Ehkä he tiesivät nimen ja olivat kuulleet pari suurinta hittiä, mutta siinä se. Aloin pohtia, miten se on mahdollista?

Wilsonin mielestä se, että Princen musiikkia ei ollut suoratoistopalveluissa (Tidal poislukien) tai Youtubessa vaikutti asiaan suuresti, eikä nuori sukupolvi siksi tutustunut artistiin.

– Ajattelin, ’Jos et ollut tietoinen hänestä 80-luvun ja 90-luvun alun kulta-aikoina, et ehkä tiedä, miten nerokas ja lahjakas muusikko Prince oli’. Olemalla poissa suoratoistopalveluista tavallaan kirjoitat itsesi ulos historiankirjoista, Wilson pohtii.

Wilson vakuuttaa ettei hänen suoratoistovastaisuudessa ole koskaan ollut kyse rahasta.

– Olen aina sanonut, että haluan ihmisten mieluummin kuulevan musiikkiani millä keinolla tahansa, kuin olla kuulematta ollenkaan. Totuus on se, että muutaman viimeisen vuoden aikana suoratoistosta on tullut pääasiallinen kanava kuunnella musiikkia.

– Pohjimmiltaan kyse on siis siitä, että haluan jakaa musiikkiani mahdollisimman monelle.

Lisää luettavaa