Suomalainen superkokoonpano sai laulajan ulkomailta: Kuolema on kuolemampaa

7.1.2014 10:31

Progressiivinen metalliyhtye Barren Earth, jonka rivistöstä löytyy muun muassa Kreatorin ja Moonsorrow’n jäseniä, on löytänyt uuden solistin riveistä poistuneen Mikko Kotamäen tilalle. Uutta laulajaa ei kuitenkaan löytynyt Suomesta, joten kaveri piti käydä hakemassa Färsaarilta asti: Barren Earthin mikrofonia pitelee jatkossa Hamferð-yhtyeen Jón Aldará.

Soundi tavoitti Barren Earth -basisti Oppu Laineen ja tiedusteli muutamia oleellisia asioita… Niin tosiaan, millaista laulajaa lähditte alunperin hakemaan – oliko teillä tarkka visio toivotusta muusikosta?

– Alussa kriiteerinä oli lähinnä se, että Mikon laulama vanha Barren-materiaali taittuu luontevasti. Tämähän edellyttää hyvää murinaosastoa ja puhtaan laulutaidon lisäksi oikeaa fraseerausta sekä sopivaa äänen väriä. Eli siinä mielessä visio oli toki olemassa, mutta aika avoimin mielin lähdimme vokalistia silti hakemaan, Laine sanoo.

– Pestiä haettiinkin aika laajalti. Suuri osa ehdokkaista tuli ulkomailta, esimerkiksi Yhdysvalloista, Kreikasta, Ruotsista ja niin edelleen. Taso vaihteli laidasta laitaan, mutta valtaosa oli kuitenkin keskitasoa parempia esityksiä. Muutama grindcore-murisija ja naislaulajakin oli joukossa. Lähes kaikilla tuntui olevan joku oma viritys pystyssä ja pystyimme tsekkaamaan hakijan tason melko tarkasti. Parhaille ehdokkaille sitten lähetimme vanhaa materiaalia instrumentaaliversiona ja pyysimme demottamaan omia lauluja siihen päälle.

Miksi vaaka kallistui lopulta Jón Aldarįn suuntaan?

– Jón erottui alusta asti edukseen ja mies vaikutti aidosti diggaavan bändin tekemisistä. Muistan, että Jón oli esimerkiksi viime kesänä katsomassa BE:n keikkaa Helsingissä ja tuli vuolaasti hehkuttamaan meininkiä vedon jälkeen. Marko (Tarvonen, rummut) ja Janne (Perttilä, kitara) tiesivät miehen aiemmilta kiertueiltaan, mikä ei ainakaan vaikeuttanut päätöstä. Varsinaisesti asia lyötiin lukkoon kuitenkin kaverin loistavien demojen perusteella. Jón nimittäin laati aika jäätävät laulut muutamaan vanhaan ja uuteen biisiin, joiden jälkeen aiheesta ei ollut enää pahemmin kysyttävää. Ainoa ”ongelma” on se, että äijähän asuu Färsaarilla… Mutta koska BE:n lähtökohta on ollut alusta alkaen ainoastaan musiikissa, jäivät logistiset kysymykset hänen demojensa myötä taka-alalle.

Tehän olette ehtineet jo harjoitellakin yhdessä…

– Treenit menivät loistavasti! Rutkuteltiin ensin parit vanhat rallit lämpimiksemme ja sitten siirryttiin uuden materiaaliin kimppuun. Jónilla oli homma paketissa, eikä laulusovituksiin ollut tarvetta puuttua. Soittohommien jälkeen mentiin porukalla syömään ja painuttiin tyytyväisinä pehkuihin yksien yömyssyjen jälkeen. Selkeä voittajafiilishän siitä jäi ja sama tunnelma on päällä edelleen!

Kerrohan Jón, miltä tuore Barren Earth -materiaali vaikuttaa? Edellisen The Devil’s Resolve -täysosuman jälkeen odottavan aika on pitkä…

– Barren Earthin perussoundi on edelleen ”siellä”, ei kai tässä muutakaan voi sanoa… Mutta ehkä lähestymistavassa on nyt pientä eroa suhteessa vanhempaan materiaaliin – jos minulta kysytään niin bändi kuulostaa ehkä vähän ”hullummalta”. Proge on progempaa, kuolema kuolemampaa ja melodioista löytyy uutta kieroutta. Tämähän on hienoa: Barren Earth aikoo näköjään hyödyntää vahvuuksiani eikä vain kopioida omia vanhoja juttujaan…!

Hamferð soi tällä tavalla – ottakaahan haltuun:

Lisää luettavaa