Suomalaista musiikkia voi löytää yllättävistä paikoista – kuten Wilcon ”vuoden 2021 parhaat” -listalta

Timo Lassy.
Tuukka Koski

Tässäpä ilahduttava yllätys. Tarkkasilmäisimmät Wilco-fanit ilahtuivat varmasti paneutuessaan orkesterin tuoreeseen vuosilistaan, jossa vaihtoehtorock-orkesterin jäsenet luettelevat viime vuoden suosikkilevyjään. Mukana on nimittäin kaksikin suomalaista albumia, molemmat jazz-osastolta: Timo Lassyn Trio ja Teppo Mäkysen alias Teddy Rokin Atonal Drums. Hienoa!

Sen kummempaa perustelua valinnoille ei Wilcolta heru. ”Tavallaan inhoan tällaisia vuosilistoja, koska kuuntelen joka vuosi niin paljon kaikenlaista musiikkia ja tiedän aina unohtavani jotain tärkeää”, Jeff Tweedy toteaa. Nämä nyt kuitenkin muistuivat mieleen kaiken musiikkipaljouden keskeltäkin.

Soundin arviossa Lassyn Trio sai neljä tähteä viidestä. ”Timo Lassyn ja Abdissa Assefan tuottama materiaali painottaa trion eheää sykettä eikä arkaile valottaa muusikoiden virtuositeettia. Etenkin Lassyn saksofonipurkaukset saavat hyvin tilaa tasokkaalla äänitteellä”, kirjoitti Juha Seitz Soundissa 7/21. Teddy Rok -levyä ei Soundissa taidettu arvioida. Jos suomalainen jazz on Wilcon kavereiden mieleen, joku voisi lähettää bändille vaikka Linda Fredrikssonin Juniperin seuraavaksi!