”Syksyllä 2023 mulla tuli mitta täyteen” – Samae Koskinen pistää uudenlaisen vaihteen silmään

14.3.2024 10:40

Samae Koskinen tunnetaan pehmeästä lauluäänestään ja Hyvä päivä -tyylisistä aurinkoisista kappaleista, mutta seuraavaksi artistilta tulee julki jotain erilaista. Koskinen on kirjoittanut levyllisen lauluja epäoikeudenmukaisuudesta ja vihasta, ja kappaleiden nimistä päätellen nyt päästellään höyryjä ihan huolella.

Jotain osviittaa antaa no albumin ensimmäisen singlen nimi. Kappale on nimeltään Nyt on normaalia olla natsi, ja se tulee julki 3. huhtikuuta.

“Syksyllä 2023 mulla tuli mitta täyteen. Hallituksen äärioikeistokytkökset, urheilijoiden sikailuiden ympärillä vellova naisviha, luokaton etiketti nettikeskusteluissa ja ylipäätään saatanallisen kylmäävä ilmapiiri sai miettimään sitä, mitä itse teen ja miksi. Olin pysynyt visusti sivussa ottamasta taiteellani kantaa juuri mihinkään ja kirjoittanut kaiken arvoihini liittyvän rivien väliin. Yksi syy oli pelko, toinen halu miellyttää”, Koskinen kirjoittaa tiedotteessa ja jatkaa:

”Sitten aloin miettimään esikuviani: Bad Religion, Rage Against the Machine ja Bob Dylan olivat pistäneet minut aidosti pohtimaan omia valintojani ja arvojani. Miten kohtaan maailman, mitä valta on ja mitä se ihmiselle tekee. Päätin että teen lauluja, joissa otan kantaa. Kommentoin kylmyyttä, epäoikeudenmukaisuutta ja vihaa.”

Koskisen yhdeksäs soololevy Mä näin unta että kaikki meni hyvin julkaistaan 26. huhtikuuta. Tiedotteen mukaan Koskinen kirjoitti ensimmäisen laulun marraskuun alussa ja viimeisen tammikuun lopussa. Helmikuun aikana levy oli äänitetty.

”Levyn äänittänyt Väinö Karjalainen epäili etten pysty vetämään livenä studiossa albumia yhdessä päivässä, mutta mä vedin. Ei ihailemani The Beatles, Sabbath tai Dylankaan enempää aikaa tarvinnu klassikkolevyjensä tekemiseen”, Koskinen kertoo.

”Kasvoin pohjoismaiseen malliin, jossa keskeinen ajatus on se, että yhteiskunnan heikoimmistakin pidetään huoli. Nykyistä asenneilmapiiriä kurkkiessa on selvää, että moni ajattelee ihmisillä olevan arvon vasta, kun he tuottavat. Olen tullut laulujeni esittämisellä toimeen hyvin viime vuosina ja pystynyt ostamaan kaupasta Oltermannia. Laskeskelin kuitenkin, että olen viettänyt elämästäni suurimman osan täysin kädestä suuhun-periaatteella, ollut väliinputoaja ja monen mielestä loinen. Tiedän, mistä laulan.”

Albumin kappalelista:
1. Myöhässä
2. Me otetaan se sulta pois
3. Ei me olla luokkayhteiskunta
4. Seppo
5. Haistakaa persettä
6. On normaalia olla natsi
7. Miten Netflix perutaan
8. Kommentoin
9. Pimeempää
10. Mä näin unta
11. …ja lopuksi tärkeimmät asiat

Lisää luettavaa