Tarina siitä, kuinka levydiiliä etsinyt Alice Cooper koe-esiintyi Frank Zappalle – ja miten esityksestä oli kehkeytyä painajainen

Alice Cooper yhtyeineen vuonna 1969.

Tässäpä hauska pala rockin historiaa. Classic Rock julkaisi verkkoversiona printtinumerossaan 110 alun perin ilmestyneen Alice Cooper -haastattelun, jossa Vincent Furnierinakin tunnettu shokkirockin pioneeri muistelee kohtaamisiaan erinäisten rocktähtien kanssa.

Tarinoita riittää muun muassa Jim Morrisonista, Elviksestä, Liza Minellistä – ja Frank Zappasta, jonka Straight Records -yhtiölle Alice Cooper -yhtye levytti ensimmäisen albuminsa vuonna 1968. Pretties for You julkaistiin seuraavana vuonna, eikä levy jättänyt vielä kovin suurta jälkeä rockmaailmaan. Suuret teot tulivat vasta myöhemmin.

Cooper kertaa jutussa, miten mikään levy-yhtiö ei ollut kiinnostunut hänen bändistään, kunnes erikoinen tyttöbändi The GTOs järjesti heille tapaamisen oman levy-yhtiönsä pääjehun Frank Zappan kanssa.

Zappa saapui katsomaan yhtyeen keikkaa Cheetah-klubille, jossa oli paikalla komeat 6000 katsojaa. Ongelmaksi vain osoittautui, että yleisö oli hippivetoista väkeä, ja kun illan viimeiseksi esiintyjäksi nousi hätkähdyttävämpään tyyliin nojannut Alice Cooper, katsomo tyhjeni ennätysvauhtia.

”Saimme salin tyhjäksi ehkä kolmen biisin aikana. He yrittivät ulos niin nopeasti kuin pääsivät”, Cooper muistelee.

Bändin onneksi Zappa ei kuitenkaan hätkähtänyt. Konsertin lopuksi omituinen superlahjakkuus totesi yhtyeelle: ”Ihailen jokaista, joka saa salin tyhjäksi noin nopeasti. Tulkaa talolleni seitsemältä ja soittakaa lisää biisejä.”

Eikä sekään tapaaminen mennyt aivan kuten piti. Jostain syystä Cooper orkestereineen oletti, että Zappa tarkoitti seitsemää aamulla iltapäivän sijaan, ja ryhmä pamahti herran mökille aikaisin aamulla, kytki soittimensa kiinni ja antoi palaa. Hämmästynyt Zappa könysi kellariin kahvikuppi kädessä ja ihmetteli, että mitä hemmettiä siellä tapahtuu.

Loppu hyvin, kaikki hyvin: tohelot rokkarit tekivät kuin tekivätkin vaikutuksen levymoguliin, ja Zappa tokaisi: ”Ok, tehdään levy. Nyt lähtekää pois.”

Alice Cooper -yhtye äänitti Straight Recordsille kolme levyä, joista viimeiseltä irtosi bändin ensimmäinen hitti, I’m Eighteen. Sen jälkeen Warner Bros osti orkesterin sopimuksen, ja loppu onkin historiaa. Hyvä!