Tavastia on J. Karjalaiselle kuin bluesin yliopisto – yksi keikka 1970-luvulla oli Karjalaiselle ”mullistava kokemus”

Dead Kennedys Tavastialla vuonna 1981.
Stefan Bremer

Timo Isoaho selvitti, mitä kaikkea 23. helmikuuta ensi-iltaan tuleva Tavastia-dokumentti sisältää.

Vuonna 1970 perustettu Helsingin Tavastia on eittämättä tunnetuin suomalainen rockklubi. Paikan värikkäisiin vuosikymmeniin sukeltava dokumentti Sitten ajat muuttuivat on valmistunut, ja sen ohjauksesta vastaa Tavastian läpikotaisin tunteva Antti Kuivalainen.

– Dokumentti nytkähti liikkeelle 2016, ja ajatuksena oli juhlistaa legendaarisen paikan viisikymppisiä 2020. Kyseisen vuoden maaliskuussa kaikki muuttui, ja Tavastian ovet menivät kiinni. Tauon jälkeen jatkoimme töitä, ja kuvasimme esimerkiksi keikkoja tyhjällä Tavastialla. Yleisön puute loi esityksiin maagisen vireen ja samalla se kertoi surullisella tavalla lockdown-tilanteesta.

Viittaako dokumentin otsikko ennen kaikkea menneeseen pariin vuoteen?

– Ei. Sitten ajat muuttuivat tulee Jussi Raittisen & The Boysin kirjoittamasta vanhasta Tavastia-rock-biisistä. Siitä tehdään dokkarissa uusi versio Ursus Factoryn ja Raittisen toimesta.

Mitä muuta dokumentti tarjoaa?

– Pääsin tutkimaan Ylen arkistoja ja kaivamaan esiin unohtuneita tallenteita. Eräs tällainen on Professor Longhair, jonka 1975 tapahtuneen keikan näki myös muuan J. Karjalainen.

J. kertoo dokumentissa: ”Katottiin kaverin kans Hesarist, et mitäs Tavastial menee. Professor Longhair, USA. Eihän me tommosest professorist oltu koskaan mitään kuultukaan, mut aateltiin et kylhän Tavastialle pitää mennä. Mentiin kattoon Proffaa ja se oli aivan hemmetin kova. Se oli ihan niinku mullistava kokemus. Siinä mieles enteellinen juttu, et se oli Professor Longhair, koska sen jälkeen Tavastiasta tuli mulle jonkunlainen bluesin yliopisto. Ja Professor Longhair oli ensimmäinen professori!”

Dokumentin ensi-ilta on – mahdollisesti – luvassa Tavastialla 2. helmikuuta.

– Näytös toteutuu, mikäli rajoitukset poistuvat tai koronapassi palautuu käyttöön. Sitten ajat muuttuivat on mukana myös tulevan DocPoint-dokumenttifestarin ohjelmistossa, ja YLEkin esittää dokkarin jossakin vaiheessa.

PÄIVITYS: Sitten ajat muuttuivat esitetään loppujen lopuksi Tavastialla 23. helmikuuta. Katso lisätietoja klubin kotisivuilta.

Artikkeli on julkaistu Soundissa 1/22.
Teksti: Timo Isoaho