Tuhotaanko lukemattomien muusikoiden rakastama kohde? Pian se selviää.

15.12.2012 19:20

On lokakuinen lauantai ja Joensuun yllä makaavalta harmaalta taivaalta tippuu vettä. Onneksi maankuulun ravintola Wanhan Jokelan sisällä ei tarvitse murehtia säätä tai muitakaan maallisia asioita. Täällä on aivan oma tunnelma ja tämä on aivan oma maailmansa. Tuollakin nurkkapöydässä istuskelee iloinen seurue – yhtäkkiä eräs heistä kaivaa esiin akustisen kitaran ja kohta kulmassa raikaa yhteislaulu.

Joensuun pohjoispuolella sijaitsevassa studiossa uutta albumiaan nauhoittavan CMX:n kitaristi Timo ”Tipi” Rasio käy hakemassa oluen tiskiltä ja kohta ravintolan työntekijä seuraa kitaristia pöydän ääreen. Hänellä on huonoja uutisia. Vuosikymmeniä vanha, kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas talo on purku-uhan alla, sillä kiinteistön omistavan Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön mukaan remonttikulut ”kasvaisivat liian suuriksi”. Aivan toisella tavalla asioista ajatteleva Pro Wanha Jokela -liike on kyseenalaistanut moiset kulut. (Kansan uutisten mukaan KKES on varakas säätiö – sen tase on lähes 20 miljoonaa euroa).

Mahdollinen purku ei itse asiassa edes koske pelkkää Wanhan Jokelan kiinteistöä, sillä Kansan uutisten jutun mukaan ”koko Jokelan talo, siinä sijaitseva vanha elokuvateatteri sekä sen läheisyydessä sijaitsevat puutalot puretaan, mikäli Joensuun kaupunginvaltuusto ei päädy suojelupäätökseen maanantaina 17. joulukuuta pidettävässä kokouksessa.”

Mitähän näille tonteille on mahdettu harkita? Parkkipaikkoja? Jotakin mukavan symmetristä, laatikkomallista kauppakeskusta?

– Onhan se täysin käsittämätöntä ja jopa etovaa, että kulttuurin alalla toimiva säätiö edes harkitsee purkavansa jotakin kulttuurihistoriallisesti näin merkittävää. Kun säätiö sai tämän rakennuksen niin minun käsittääkseni ”testamentissa” oli nimenoman ehtona se, että rakennus pitää myös säilyttää, Joensuussa syntynyt Rasio huomauttaa.

– Wanha Jokela tunnetaan erittäin hyvin niin kotimaisten kuin ulkomaisten muusikoiden ja monien muiden alojen taiteilijoiden keskuudessa. Miten on mahdollista, että tällaisen merkittävän rakennuksen purkamista edes harkitaan?

Hyvin moni ajattelee samalla tavalla. Suuri joukko suomalaisia kulttuurivaikuttajia onkin allekirjoittanut vetoomuksen, jossa Joensuun kaupunginvaltuustolta vaaditaan suojelupäätöstä purku-uhan alla olevalle kiinteistölle. Tuo päätös tehdään tai jätetään tekemättä kahden päivän kuluttua.

Vetoomuksen allekirjoittajia ovat muun muassa Peter von Bagh, Aleksi Bardy, A.W. Yrjänä, Paula Vesala, Paleface, Mikko Kuustonen, Ismo Alanko, Eicca Toppinen, Heikki Salo, Kaisa Rastimo, Markku Pölönen ja Arto Halonen.

Wanha Jokela nostaa hyvin monen taiteilijan mieleen muistoja – seuraavassa PMMP:n Paula Vesalan muisto:

”Prinsessa-elokuvan kuvauksethan tehtiin osittain Joensuussa, ja elokuvaporukalla istuttiin Vanhassa Jokelassa paljon. Samoin jokaisen Ilosaarirockin aikaan olemme istuneet bändien kanssa iltaa siellä, niin myös viime kesänä. Ei kukaan järkevä tyyppi halua hengailla missään ankeassa ”sedulassa”, jos on tarjolla Jokelan kaltainen legendaarinen kuppila joka vielä sijaitsee kauniissa vanhassa talossa.”

Jouni Hynynen puolestaan kertoo seuraavan tarinan:

”Jokelan baari on kuin hyppäisi aikapoimuun, monestakin syystä. Ensinnäkin sisustus tuo mieleen kaikuja lapsuudesta, kultaiselta 70-luvulta. Tuoksu on jäänne ajoilta, jolloin baareissa sai vielä polttaa. Jukeboxin biisit ovat pääosin 80-luvulta. Baarin asiakkaat ovat istuneet paikoillaan vähintään jostain 80-luvun alusta lähtien. Vain tarjoilijat ovat kiinni nykyajassa, samoin juomatarjoilut.

Näillä asioilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, sillä kun astut aamukrapuloissasi sisään Jokelaan, laitat Juicea soimaan ja tilaat tuopin, aika menettää hyvin nopeasti merkityksensä. Pian huomaat, että on seuraava tai sitä seuraava aamu ja heräät jostain yläkerran viihtyisästä huoneesta, jossa ei ole vessaa. Alat kammeta itseäsi sängystä ylös päästäksesi käytävän vessaan. Tajuat että vieressäsi peiton alla on jotain. Raotat peittoa ja näet, että siellä on vähintään äitisi ikäinen nainen, joka illalla näytti parikymppiseltä missiltä. Tartut kauhuissasi yöpöydällä olevaan drinkiin, juot sen, ja kurkkuusi livahtaa siinä kelluneet tekohampaat.

Jokelan taika on jälleen tapahtunut. Aikaa ei ole.

Nimimerkillä Totta joka sana -70″

Voidaanko jotakin näin hienoa purkaa? Voidaan toki, olemmehan Suomessa.

Lisää luettavaa