”Uuden biisin tekeminen on jännittävä seikkailu” – Soundin ensinäytössä Anna Kokkosen musiikkivideo

17.2.2017 12:42

Laulaja-lauluntekijä Anna Kokkonen on jo hyvää vauhtia menossa kohti kolmatta pitkäsoittoaan. Siitä ensimmäinen maistiainen on viime viikolla julkaistu Matkalla kotiin -single. Kappaleen video saa nyt ensinäyttönsä Soundissa.

Katso video alta ja lue sen jälkeen löytyvä haastattelu, jossa Anna valottaa musiikkinsa perustaa.

Sinulta on tulossa jo kolmas pitkäsoitto. Kuinka paljon siitä kokonaisuutena kertoo tämä ensimmäinen single Matkalla kotiin, ja onko odotettavissa irtiottoja aiemmista levyistä?

– Matkalla kotiin kuvaa hyvin tulevaa levyä siinä mielessä, että albumin tekstit porautuvat entistä syvemmälle ja äänimaisemat ovat entistä moniulotteisempia. Itse levykokonaisuus tulee käsittämään kuitenkin laajemman musiikillisen kirjon. Olen vuosikaudet unelmoinut harpusta bändissä, ja uudella levyllä unelmani on toteutunut. Myös lisää puhallinsoittimia on luvassa. Kaikkea en halua vielä paljastaa, mutta eteerisyyden lomaan mahtuu mm. stadionrockia sekä aivan uusiakin ulottuvuuksia.

”Olen vuosikaudet unelmoinut harpusta bändissä, ja uudella levyllä unelmani on toteutunut.”

Kun tuotantoasi kuuntelee, tulee olo että tiesit jo ensimmäisillä singleilläsi tarkkaan mitä haluat tehdä. Löytyikö itsellesi luontainen tyyli helposti?
– Omassa tuotannossani en ole koskaan varta vasten etsinyt jotakin tyyliä, vaan annan musiikin vain tulla sellaisenaan. Uuden biisin tekeminen on itselleni usein valtavan jännittävä seikkailu, sillä en edes aina etukäteen tiedä minne se johtaa. Biisit kumpuavat eletyistä hetkistä, ajatuksista ja tunteista, ja jokainen sana ja sävel ovat erottamaton osa minua. Menisin pitkin seiniä, jos niitä yritettäisiin toteuttaa sen vastaisesti. Tunnenkin olevani valtavan etuoikeutettu saadessani myös tuottaa musiikkini itse.

Musiikkisi ydin tuntuu paikantuvan brittifolkiin ja löytyypä sieltä kelttiläisiäkin sävyjä. Mitä kautta olet siitä innostunut?
– Olen aina rakastanut elämää suurempia ja ajattomia melodioita, joiden tunnelma vie sanojen kuvailukyvyn tuolle puolen. On oikeastaan aika hämmentävää, miten paljon vetoa olen tuntenut Brittien saarille aina lapsuuden Robin Hood -leikeistä asti. Minulla ei kuitenkaan ole siellä mitään sukua tai muuta yhteyttä, vaan olen suomalais-venäläis-ukrainalainen. Pari vuotta sitten kävin Irlannissa ensimmäistä kertaa, ja nähdessäni iirinkielisiä kylttejä ympärilläni liikutuin yllätyksekseni kyyneliin. Paitsi että varsinkin irlantilainen kansanmusiikki on lähellä sydäntäni, myös populaaripuolelta löytyy lukuisia brittisuosikkeja, kuten Peter Gabriel, Simon & Garfunkel ja Sting.

Laulusi ovat soineet radiossa ja kuulijapalautettakin on varmasti jo kertynyt. Kerro jokin erityisesti mieltäsi lämmittänyt palaute?
– Olen saanut hyvin pysäyttävää palautetta. Eniten lämmittää mieltä, kun joku on löytänyt musiikistani jonkin tärkeän yhteyden tai lohdun omaan elämäänsä. Mulla on ensimmäisellä levylläni biisi nimeltään Salainen puutarha. Kohtasin hiljattain erään henkilön, joka kertoi minulle liikuttuneena miten suuri merkitys kappaleella hänelle on. Olin juuri kertomaisillani hänelle, mistä biisi kertoo, kun hän keskeytti minut. Hän ei halunnut tietää, sillä hänellä oli siitä niin voimakas kuva mielessään, eikä hän halunnut sen rikkoutuvan. Se oli koskettavaa.

Lisää luettavaa