Viikon viimeinen hidas – kolmannessa osassa Kotiteollisuus

"Tätä ei tarvinnut paljon sovitella, se oli heti siinä."
4.10.2015 19:39

Soundi.fi:n sunnuntai-iltojen sarjassa nostetaan esiin yksi tuttu tai hieman tuntemattomampi kotimainen slovari joko suoraan uunista tai vuosien varrelta. Ääni annetaan tekijöille itselleen. Omista rauhallisista kappaleistaan ovat tähän mennessä kertoneet Emma Salokoski  ja Elias Kaskinen. Tänään matkataan ajassa 12 vuotta taaksepäin ja kuullaan, mitä sanottavaa Jouni Hynysellä on eräästä yhtyeensä laajempaan kansansuosioon keskeisesti vaikuttaneesta kappaleesta.

Syyskuun alku vuonna 2003. Jo viisi albumia julkaisseen lappeenrantalaisyhtye Kotiteollisuuden riveissä tuskin kukaan uskaltaa ennustaa, että pian kauppojen hyllyille saapuva Helvetistä itään olisi bändille se albumi, jolla se murtautuisi lopullisesti maamme suuren, ostavan yleisön tietoisuuteen. Tokkopa moinen oli varsinaisesti tähtäimessäkään. Niin kuitenkin kävi, että Kotiteollisuuden kuudes albumi ylsi lopulta platinamyyntiin ja pokkasi vuoden hard rock-/metalli-albumin Emma-pystin. Levyltä irrotetut arkirealistis-humoristis-provokatiiviset singlet Helvetistä itään, Minä olen sekä tänään Viikon viimeisenä hitaana soiva, aikanaan poikkeuksellisen hempeää Kotiteollisuus-linjaa edustanut Tämän taivaan alla raivasivat yhtyeelle tien niin isoille festarilavoille kuin perhe-Meganen cd-pesäänkin. Viimeksi mainitun synnystä Hynynen kertoo seuraavaa:

– En muista sävellyksen valmistumista sen tarkemmin, mutta luultavasti se syntyi samalla tavalla kuin useimmat KT:n biisit siihen aikaan. Eli minä tein sävellyksen himassa akustista kitaraa rämpyttämällä ja vein sen treenikämpille. Tätä ei tarvinnut paljon sovitella, se oli heti siinä. Tekemässäni työhuonedemossa siteerasin demotekstinä Lapualaisoopperan biisiä Jumalauta, näillä lakeuksilla ei jumalauta pilkata Jumalaa, jonka Vesku Loiri veti Vihtori Kosolan roolia esittäessään. Lopullisen tekstin valmistumista en myöskään muista, mutta eiköhän se syntynyt samalla tavalla kuin muutkin: paskalla istuessa. Outoa on se, että tätä on soitettu livenä vasta tänä vuonna. Pidimme sitä aikoinaan liian löysänä settiin.

Viikon viimeinen hidas – Kotiteollisuus: Tämän taivaan alla

Kuuntele koko Helvetistä itään -albumi:

Lisää luettavaa