Folk, psykedelia ja jazz kohtaavat: Ville Leinonen ja Mopo julkaisevat yhteislevyn

Eero Tikkanen, Eeti Nieminen, Linda Fredriksson ja Ville Leinonen.
Nauska

Suomen persoonallisimpiin ja monipuolisimpiin artisteihin lukeutuva folk-rock-iskelmä-maestro Ville Leinonen sekä ilahduttavan rempseällä otteella jazzia tuuttaava Mopo-trio kiersivät viime vuonna Suomea kuuden keikan verran. Nyt he ovat yhdistäneet voimansa myös studiossa.

TEXCD-146-800px ville leinonen mopoLopputuloksena on 29.4. ilmestyvä Laivalla-pitkäsoitto (pienen painoksen vinyyli ilmestyy kuukautta myöhemmin, mutta ennakkotilauksia otetaan jo vastaan). Soundin ennakkoon kuuntelema folk-jazz-psykedelia-albumi yhdistää luontevasti molempien osapuolien vahvuudet: löytyy hyvin villeleinosmaisia, herkkiä ja naivismilla leikitteleviä folklauluja ja toisaalta löytyy sellaista jazz-tuuttausta, mitä ei Leinosen omilla albumeilla ole koskaan kuultu. Kiehtova ja moneen suuntaan venyvä kokonaisuus.

Kappaleet on tehty yhteistuumin, Leinosen nimiin on merkitty sävellyksistä kolme.

Esimakua albumista on julki nyt yhden biisin verran, Maan lapset kuulostaa näin mainiolta:

Ville Leinonen kertoi Soundille albumin taustoista.

Teidän yhteistyöhän alkoi tuOKio-yhteiskiertueen merkeissä. Löysittekö yhteisen sävelen helposti?

– Kyllä! OK Opintokeskus osoitti huomioitavaa nerokkuutta saattamalla meidät yhteen. Tietty pelottomuus ja heittäytyminen tulee luonnostaan niin minulle kuin mopolaisillekin.
Meiltä siis tilattiin setillinen uutta musiikkia konserttikiertuetta varten. Yhteinen sävel löytyi samalla hetkellä kun astuimme eka kertaa treenikämpälle. En muista milloin biisit olisivat syntyneet yhtä helposti ja nopeasti. Kaikki toivat sävellyksiä ja sanoituksia kehiin tasapuolisesti, ja ilmapiiri oli avoin ja rohkaiseva.

Missä vaiheessa syntyi ajatus biisien tallentaminen myös albumille?

– Biiseistä tuli sen verran hyviä, että eihän niitä voinut jättää taltioimatta. Sehän olisi suorastaan haaskuuta.

Miten Mopon kanssa työskentely erosi aiemmista yhteistyökumppaneistasi?

– Eihän Mopoa voi mitenkään verrata mihinkään meikäläisen aikaisempaan kuvioon. Tässä on äärimmäisen hyvähenkinen, demokraattinen, lahjakkuudet maksimaalisesti hyödyntävä superkokoonpano, joka hoitaa homman kotiin.

Onko levyn myötä luvassa lisää yhteiskeikkoja?

– Kyllä. Keikkoja tehdään toukokuusta eteenpäin niin paljon kuin mahdollista. Toisin sanoen keikkabuukkaajat: Kalentereissa on tilaa vielä! Kesän festareita sovitaan parasta aikaa.

Kerropa vielä lyhyesti, että mitä muuta on Ville Leinosen suunnalta luvassa tulevaisuudessa?

– Vastapainona tälle kaikelle demokratialle viimeistelen juuri varsin henkilökohtaista soololevyä nimeltä O P D Songbook. Samalla uusi suomenkielinen materiaali odottaa jo nurkan takana. Tarvitaan vielä vähän enemmän kevättä niin se alkaa soljua esiin. Ostin eilen uuden muistikirjan ja kynän. Kesäkuuhun mennessä se lienee täyttynyt ja voi aloittaa äänitykset.