THE MARS VOLTA: The Bedlam In Goliath | Soundi

THE MARS VOLTA: The Bedlam In Goliath(Universal)

Joillekin The Mars Voltan monimuotoinen hektisyys menee yli hilseen ja toisille yhtye on addiktio. Uusi The Bedlam In Goliath -levy vain syventää kuilua koulukuntien välillä. Se on välillä kauneinta, mitä Omar Rodriguez-Lopez ja Cedric Bixler-Zavala ovat koskaan tehneet, ja välillä ruminta.

Kuten aina ennenkin, The Mars Voltan musiikki nojautuu hetkellisyyteen, jossa yhdeksän instrumentin orkesteri saattaa varottamatta vajota yksinäiseen bassoriffiin. Jatkuvasta muutoksesta huolimatta yhtye onnistuu pitämään itsensä ja kappaleensa hyvin kasassa. Tällaiseen taidokkaasti toteutetun hetkellisyyden ja kestävyyden yhteiseloon tämän yhtyeen musiikissa niin moni on rakastunutkin.
Uutta levyä tehdessä bändi koki lukuisia ongelmia, joista Rodriguez-Lopez syytti Bixler-Zavalalle ostamaansa spiritistisissä istunnoissa käytettyä ouija-lautaa. Kenties kaikki ei ole Lopezin päässä, sillä tarun mukaan ouija-lauta on vahvassa yhteydessä menneeseen ja kuolleeseen. Taikauskoiset voltalaiset löysivät laudan avulla innostuksen uuteen levyyn.

The Bedlam In Goliath -levyllä on 12 biisiä. Rakenne on tyypillistä The Mars Voltaa, mutta edelliseen Amputechture -levyyn (2006) verrattuna tämä on yhtenäisempi kokonaisuus. Amputechturella ei ollut yhdistävää teemaa, kuten nyt. The Bedlam In Goliathia kuunnellessa vaikuttaa selvältä, että Voltalle sopivat teemalevyt: jokaisesta kappaleesta on löydettävissä jokin yhteys johonkin toiseen albumi biisiin, ja ne vaikeimmatkin biisit saavat näin oikeutuksensa.

Aloitus on voimakas. Aberinkula tuo hetkeksi mieleen yhtyeen De-Loused In The Comatorium -debyytin (2003) Intertiatic ESP -kappaleen, mutta syöksähtää nopeasti omille suunnilleen. Raidan ehdottomiin huippuhetkiin kuuluu Bixler-Zavalan epätoivoiselta kuulostava laulu kertosäkeessä. Levy jatkuu seuraavaan biisiin ilman, että sitä edes huomaa. Albumin edettyä lähes vartin vastaan tulee kaunis Ilyena, jonka ohella yhtyeen hitaampaa ja siksi myös erottuvampaa ilmaisua tuovat esiin Tourniquet Man ja Agadez. Nämä kappaleet toimivat vähemmällä massalla kuin levyn muut biisit, joissa tuntuu välillä tapahtuvan liikaakin.

The Mars Voltan vahvuus on bändin rohkeudessa etsiä ilmaisua myös sieltä, mistä muut eivät rohkene. The Bedlam In Goliath on Rodriguez-Lopezin taidonnäyte säveltäjänä sekä tuottajana ja The Mars Voltan taidonnäyte yhtyeenä, joka kykenee sovittamaan kaikki Lopezin harhailevat ajatukset kestäväksi kokonaisuudeksi.

Arvio julkaistu Soundissa 01/2008

Tähän liittyvät jutut

Progerumpalien työskentely järjestykseen - kärjessä klassikko 33 vuoden takaa

Rhythm Magazinen lukijat ovat laittaneet maailman progressiiviset rumpualbumit järjestykseen.Lopullinen lista näyttää seuraavalta:Rush: Moving Pictures (1981) – Neil PeartDream Theater: Systematic Chaos (2007) – Mike PortnoyTool: Aenima (1996) – Danny CareyGenesis: The Lamb Lies Down On Broadway (1974) – Phil CollinsPorcupine Tree: Fear Of A Blank Planet (2007) – Gavin HarrisonYes: Fragile (1972) – Bill BrufordPink Floyd: The Dark Side Of The Moon (1973) – Nick MasonKing Crimson: In The Court Of The Crimson King (1969) – Michael GilesThe Mars Volta: De-Loused In The Comatorium (2003) – Jon The

Taas syntyi superbändi - ja odotukset ovat nyt aika korkealla!

Cedric Bixler-Zavala ja Omar Rodríguez-López (The Mars Volta, At The Drive-In) ovat perustaneet uuden yhtyeen Red Hot Chili Peppersin basistin Flean ja rumpali Dave Elitchin (ex-The Mars Volta) kanssa. Nelikon orkesterin nimi on Antemasque.Uutinen on oikeastaan hieman yllättävä, sillä Bixler-Zavala ja Rodríguez-López ajautuivat koviin riitoihin viime vuonna, kun jälkimmäinen perusti uuden Bosnian Rainbows -yhtyeen.

Tarjolla ensimmäinen kunnon näyte modernin metallin superkokoonpanolta

Killer Be Killed - laulajakitaristi Greg Puciato (Dillinger Escape Plan), laulajakitaristi Max Cavalera (Soulfly, ex-Sepultura), laulajabasisti Troy Sanders (Mastodon) ja rumpali Dave Elitch (ex-The Mars Volta) - on julkaissut kaksi biisiä.Joshn Wilburin tuottama yhtyeen nimetön debyyttialbumi ilmestyy toukokuun puolivälissä.- Kirjoitin Maxin kanssa KIller Be Killedin demoja erämaan helteessä ja käytimme samaa neliraituria kuin Sepultura Chaos AD:n aikoihin, Puciato kertoo.Yllä mainittuja yhtyeitä enemmän tai vähemmän yhdistävät Wings Of Feather And Wax ja Face Down soivat tässä alla - ja yllä

Mars Volta hajosi - aivan kuten vuosi sitten aavistelimme

Soundissa kerrottiin jo lähes vuosi sitten, kuinka Omar Rodríguez-López kertoi haastattelussa olevansa "väsynyt The Mars Voltaan" ja nyt miehen vihjailut näyttävät käyneen toteen.

Karseimmat kannet listattu

Brittiläinen NME on julkaissut mittavan 75 nimikkeen mittaisen listan karmeimmista rocklevyjen kansista.

THE MARS VOLTA: Noctourniquet

The Mars Voltan histo­riaa ja diskografiaa selaillessa ei voi välttyä ajatukselta, että Omar Rodríguez-López ja Cedric Bixler-Zavala ovat seinähulluja, oman aikansa visionäärejä, jotka tunnustelevat musiikin raja-aitoja vain löytääkseen tiensä niistä yli.

Soundi 4/2012

Soundi 4/2012 kaupoissa! Mukana muun muassa Jack White, Lapko ja The Rasmus.