THE MARS VOLTA: Noctourniquet

THE MARS VOLTA
Noctourniquet
Warner

The Mars Voltan histo­riaa ja diskografiaa selaillessa ei voi välttyä ajatukselta, että Omar Rodríguez-López ja Cedric Bixler-Zavala ovat seinähulluja, oman aikansa visionäärejä, jotka tunnustelevat musiikin raja-aitoja vain löytääkseen tiensä niistä yli. The Mars Volta ei välttämättä ole tekotaidetta, sen verran vilpittömältä se vaikuttaa, mutta ei kyllä ihan aina mitään konventioihin solahtavaa taidettakaan.

Noctourniquet ei ole ihan niin outo tapaus kuin The Mars Voltan kaikista kriittisimmät sekoilut. Levyyn tarkemmin syventymällä kappaleiden rakenteet paljastuvat yllättävänkin suoraviivaisiksi, ja outoilu tapahtuu lähinnä ennaltamääriteltyjen laatikoiden sisällä. Kaikenlaiset pörinät ja pulputukset, nyrjähtäneet rumpukompit ja eritoten Bixler-Zavalan teatraalinen laulutapa ovat silti riittävä peruste olla käyttämättä levyä esimerkiksi nukahtamisen taustamusiikkina.

The Mars Volta etsii jatkuvasti uutta, ja onnistuu ajoittain ärsytyskynnyksen ylittäessään sitä myös löytämään. Jos levyllä ei olisi Empty Vessels Make The Loudest Soundin kaltaista lähes-klassista balladia, kokonaisuus hajoaisi liian helposti käsiin.