THE MARS VOLTA: Scabdates

THE MARS VOLTA
Scabdates
Universal

The Mars Voltan livelevy Scabdates on raskasta kuunneltavaa. Loppujen lopuksi kyseessä ei edes ole livelevy, vaan pikemminkin taltiointi 73-minuuttisista yleisölle esitetyistä treeneistä. Kuuntelijan lähtökohdista riippuen sitä voi lähestyä joko äänistä muodostuvana kokonaisvaltaisena kokemuksena tai uutena epämiellyttävänä metodina hitaalle kidutukselle. Scabdates on taidetta, mutta kaikille taide ei merkitse samoja asioita.

Arvostelua voi helposti alleviivata toteamalla, että The Mars Volta ei ole yhtye, jota kaikki edes haluaisivat ymmärtää. Sikäli kun se on pyrkinyt luomaan oman ilmentymänsä progesta ja ihannoinut musiikillista psykedeliaa, Scabdatesin filtteri on karsinut konseptista sen vähänkin selkeyden ja suoraviivaisuuden. 70-luvulle uskolliset jatkuvat hälyäänet ja ylipitkät jammailusessiot hämärtävät kokonaisuuden niin, että kappaleiden vaihtumista ei kunnolla huomaa eikä sillä loppujen lopuksi ole mitään merkitystäkään.

Scabdates on harkittu äänikollaasi, ei perinteinen levy eikä perinteinen keikka. Niin kauan kuin en näe mitä paikan päällä on tapahtunut, uskoisin (jo soundienkin perusteella) että saman voi toteuttaa myös studiossa.