Artisti: The Beatles

Saksalaistutkijat löysivät täydellisyyttä hipovan popkappaleen – se, kenen tekosia kyseinen taideteos on, ei liene mikään yllätys

Saksalaisen Max Planck Instituten tutkijat analysoivat 80 000 erilaista sointukulkua vuosien 1958 ja 1991 välillä julkaistuista 700 kappaleesta pisteyttäen soitujen ”yllätyksellisyyden” suhteessa niitä edeltäneisiin sointuihin. 30 parhaiten rankattua kappaletta soitettiin 39-päiselle vapaaehtoisjoukolle ilman melodioita ja lauluraitoja. Tämän jälkeen kuulijat raportoivat, kuinka paljon nauttivat kuulemistaan eri soinnuista.

On John Lennonin syntymäpäivä – testaa juhlan kunniaksi, kuinka hyvin tunnet Beatles-suuruuden vaiheet

John Lennon syntyi 9. lokakuuta 1940. 20–30-vuotiaana hän oli mullistamassa koko popmusiikkia Beatlesin laulajana, ja vanhemmalla iällä hän julkaisi vielä pitkän rivin klassikoksi nousseita soolokappaleita. Kuka tietää, mitä kaikkea Lennon olisi vielä eläissään saanut aikaiseksi, ellei eräs surkimus, jonka nimeä ei tässä nyt mainita, olisi pelkurimaisesti ampunut häntä joulukuussa 1980. Lennon poistui tästä maailmasta vain 40-vuotiaana.

Beatles-asiantuntija löysi tallenteen, joka asettaa yhtyeen viimeiset ajat uudenlaiseen valoon

Historioitsija Mark Lewisohn on tunnettu The Beatles -asiantuntija, joka todennäköisesti tietää bändistä enemmän kuin sen muusikot itse. The Guardian -lehti on nyt julkaissut mielenkiintoisen Lewisohnin haastattelun, jossa tämä esittelee arkistojen kätköistä kaivamaansa tallennetta bändin pitämästä kokouksesta, joka historioitsijan mukaan asettaa bändin viimeiset hetket toisenlaiseen valoon kuin missä se on tähän saakka näyttäytynyt.

50 vuotta Abbey Roadin levynkannen ikuistamisesta – tuhannet The Beatles -fanit valtasivat kuuluisan suojatien

The Beatlesin Abbey Road -albumin kansikuva lukeutuu musiikkihistorian kuuluisimpiin. Abbey Road Studiosin edessä sijaitsevan suojatien ylityksen ikuistamisesta on tänään tullut kuluneeksi tasan 50 vuotta ja juhlan kunniaksi yhtyeen fanit järjestivät paikalle melkoisen pyhiinvaelluksen. NME:n mukaan tietä oli täyttämässä arviolta jopa 3 500 ihmistä.

Kun Lennon ja Dylan kohtasivat vuonna 1966, jälki oli kaikkea muuta kuin kaunista

Tässäpä kiintoisa video kaukaa historian hämäristä. Ultimate Classic Rock muistuttaa maailmaa vuonna 1966 kuvatusta videosta, jossa John Lennon ja Bob Dylan jakavat saman taksin ja höpisevät niitä näitä. Video kuvattiin Eat the Document -nimistä dokumenttielokuvaa varten, mutta dokkaria ei koskaan virallisesti julkaistu – osapuolten suureksi helpotukseksi.