Demoefekti 46/2021

Vanai

Tällä kertaa Demoefektissä Vanai, Kaihola, Pahat Unet ja Pässilauma.

VANAI

Hämeenlinnan Vanai tunnettiin ennen nimellä Rivefell. Nyt laulukieli on vaihtunut suomeksi ja sen myötä myös nimi Vanaiksi. Ratkaisu on ehdottomasti ollut oikea. Soiton ja sävellyksen puolesta bändin musiikki toimi ennenkin, mutta Linnassa kokonaisuus on selvästi entistä eheämpi. Nykymuodossaan bändi sekoittaa alkuaikojen Maj Karman Kauniita Kuvia gojiramaiseen moderniin metalliin erittäin toimivasti. Biisi on hyvä, soitto pelaa ja sovituksessa on sopivassa suhteessa luovuutta ja suoraviivaisuutta. Ehkä vähän raskaampia soundeja vielä toivoisi, mutta erinomainen biisi joka tapauksessa.

facebook.com/vanaiband

KAIHOLA

Kouvolan Kaihola kertoo saatteessaan Mieron musiikkivideon olevan saman firman käsialaa kuin jotkut Stam1nan, Kotiteollisuuden ja Viikatteenkin videoista. Mainittu kolmikko ei ole musiikillisestikaan kaukana Kaiholan industrial-vaikutteisen metallin raskaasta poljennosta. Bändin kädet nyrkkiin vieviä riffejä voisi verrata myös Rammsteiniin. Yli viisiminuuttista biisiä kannattaisi ehkä kuitenkin vielä vähän suoraviivaistaa ja sinänsä erinomaisten groovejen soundeihin toivoisi vielä vähän lisää iskevyyttä. Mutta hyvä näinkin. Hieno ja omaperäinen bändi.

facebook.com/Kaihola

PAHAT UNET

Hyvinkään Pahat Unet soittaa ysärityylistä indie rockia. Metsä palaa, kahvi kylmenee -biisin perusteella on vaikea sanoa kuinka suuri osa bändin atonaalisuudesta on tarkoituksellista ja kuinka suuri osa johtuu puutteellisesta laulu- ja soittotaidosta. Sama koskee biisin sävellyksellistä omaperäisyyttäkin. Riffit ja osa melodioista muistuttavat Warpaintia, mutta tekninen osaaminen ei ole kalifornialaisbändin tasoa. Kotikutoisuudestaan huolimatta Pahoissa Unissa on jotain tavanomaista kiinnostavampaa ja omaperäisempää. Tässä olisi vielä paljon tekemistä, mutta paljon olisi potentiaaliakin.

instagram.com/pahatunet_yhtye

PÄSSILAUMA

Pässilauma kertoo saatteessaan Musta sade huhtikuussa -biisin sisältävän ProCo Ratin ja Big Muffin särkemiä soundeja. Oletusarvo siis on, että biisi tarjoaa joko grungea tai stoneria. Musta sade huhtikuussa on ehdottomasti enemmän grungea. Niin biisi kuin sen sounditkin muistuttavat paljon Mudhoneyta. Laulusuoritus sen sijaan on erikoinen sekoitus kasariheviä, punkia ja grungea. Stoner-vaikutteet pilkottavat lopulta hyvin alkavassa kitarasoolossa, joka ei kuitenkaan oikein pääse lentoon. Sama vaivaa itse biisiäkin. Toimivia ideoita ja hyviä soundeja löytyy, mutta toteutus jää puolitiehen.

facebook.com/plauma


Soundin Demoefektissä nostetaan joka toinen viikko esiin muutama kiinnostavin demo. Demosetänä toimii Nuutti Heiskala.
Ohjeet demojen lähettämiseen löytyvät täältä.