Abbath kertoo, miten ”helvetin hyvä suomalainen rumpali” päätyi mukaan miehen yhtyeeseen

AOP

Timo Isoaho haastatteli Soundiin 6/19 toisen soololevynsä julkaissutta Abbathia. Norjalaisen taustalla paukuttaa nykyään suomalainen Ukri Suvilehto, joka löytyi Abbathin vanhan soittokaverin avustuksella.

Kun norjalaisen black metal -pilarin Immortalin laulajakitaristi Olve ”Abbath” Eikemo lähti vuonna 1991 perustamastaan yhtyeestä omille teilleen, harva uskalsi ennustaa ruusuista tulevaisuutta hänelle tai Immortalille, jonka riveihin jäivät kitaristi Harald ”Demonaz” Nævdal ja rumpali Reidar ”Horgh” Horghagen.

Pahaenteiset ennustukset ovat sittemmin joutaneet roskakoriin. Immortal julkaisi varsin positiivisen vastaanoton saaneen Northern Chaos Gods -studioalbumin kesällä 2018 – yhdeksän vuoden levytyspaussin jälkeen –, eikä Eikemokaan ole jäänyt makaamaan toimettomana. Hänen oman yhtyeensä debyyttialbumi Abbath ilmestyi tammikuussa 2016 ja Outstrider-kakkoskiekko on luvassa heinäkuun helteillä.

Minähän olen kaikenlaisissa nettihommissa ja some-jutuissa täysi surkimus, sillä minua ei yksinkertaisesti kiinnosta tuijottaa tietokoneen ruutua.
– Abbath

Ihan ilman käynnistysvaikeuksia Abbath ei ole ”oman uransa” alkuvaiheista kuitenkaan selvinnyt. Tästä kertoo esimerkiksi se, että ensilevyllä vaikuttaneet rumpali Kevin ”Creature” Foley ja basisti Tom ”King Ov Hell” Visnes ovat olleet pihalla Abbath-kuvioista jo hyvän aikaa. Nykyään yhtyeessä soittavat kitaristi Ole André Farstad, basisti Mia Wallace ja suomalaisrumpali Ukri Suvilehto.

– Mitenkähän tämän nyt muotoilisi… Tom oli toinen yhtyeen voimahahmo ja hänellä oli erittäin vahvoja mielipiteitä asiasta jos toisestakin. Ajan mittaan erilaiset näkemykset kasvoivat turhan suuriksi ja katsoimme parhaaksi lähteä omiin suuntiin, ennen kuin mitään sen ikävämpää tapahtuu, kertoo Eikemo.

– Tämän hetken kokoonpano vaikuttaa pysyvältä, mutta realistina minun täytyy sanoa, että vasta viikkojen mittaiset kiertueet näyttävät toden teolla, kuinka kestävästä ryhmästä tässä puhutaan. Kolmenkymmenen vuoden kokemus bänditoiminnasta on opettanut minulle sen, etteivät asiat välttämättä suju toiveiden mukaan.

Miten Suvilehto päätyi bändin tahdittajaksi?

– Tästä on kiittäminen Tomia, sillä hänellä on laajat verkostot internetin ihmeellisessä maailmassa. Minähän olen kaikenlaisissa nettihommissa ja some-jutuissa täysi surkimus, sillä minua ei yksinkertaisesti kiinnosta tuijottaa tietokoneen ruutua, nauraa Eikemo.

– Kun edellinen rumpalimme joutui väistymään sivuun terveydellisten syiden takia, Tom kertoi törmänneensä netissä ”helvetin hyvään suomalaiseen rumpaliin”. No, Tom ei puhunut paskaa – ainakaan sillä kerralla. Ukri on taitava muusikko ja kaikin puolin pirun hyvä tyyppi. Se riittää!

Outstrider on vahva näyttö Abbathin uudelta ryhmältä. Debyytti Abbath tuntui aikoinaan hieman hapuilevalta esiinmarssilta eikä biisimateriaalikaan noussut Immortalklassikoiden tasolle, mutta onneksi Outstrider petraa käytännössä jokaisella osa-alueella.

– Kun kirjoitin uusia biisejä, oma fiilikseni oli katossa koko prosessin ajan. Nyt mukaan päätyi riittävästi eeppisyyttä, tarttuvuutta, vauhtia ja raskautta, sanoo Eikemo.

– Viimeinen silaus syntyi Dubstudiossa Kristiansandissa. Paikka osoittautui todella miellyttäväksi ja yhteistyö tuottaja Endre Kirkesolan kanssa sujui kitkattomasti. Studiossa ei ole aina kivaa, mutta Outstriderin valmistelemisesta jäi pelkästään hienoja muistoja.

Outstrider ilmestyy keskellä kesää, mutta varsinainen Euroopan-kiertue käynnistyy vasta tammikuussa. Rundi ei ainakaan tämän tiedon mukaan saavu Suomeen, ja se on aikamoinen harmi, sillä Abbathin seuraksi tien päälle lähtevät oslolainen black metal -rykmentti 1349 ja death metalin monikansallinen superryhmä Vltimas.

– Kun olin huomattavasti nuorempi, rakastin syvästi Morbid Angelia. Se tosiseikka, että yhtyeen entinen laulaja David Vincent perusti Vltimasin ja lähtee kiertueelle oman bändini kanssa, kelpaa minulle oikein mainiosti, nauraa Eikemo.

Teksti: Timo Isoaho