Alkuvuoden kuumin indietulokas Wet Leg osaa ottaa rennosti – nimikin keksittiin emojeilla leikkiessä

Daniel DeSlover / Shutterstock / AOP

Isle of Wightilta kotoisin olevasta Wet Legistä on tullut nopeasti Britannian indieskenen nouseva nimi. Huhtikuussa debyyttilevynsä julkaissut bändi korostaa imagossaan häpeilemättömästi maalaisuuttaan eikä pelkää taikoa ilmoille hölmöjäkään korvamatoja.

On the chaise longue, on the chaise longue, on the chaise longue. All day long, on the chaise longue.” Britti-indien tämän hetken kuumimpiin nimiin kuuluvan Wet Legin läpimurtosingle Chaise Longuen yksinkertaisuudessaan koukuttava kertosäe jää kertakuulemalla asumaan päähän päiväkausiksi. Yhtyeen yksiselitteisesti Wet Legiksi nimetty debyyttilevy julkaistiin huhtikuussa.

Englannin suurimmalta saarelta Isle of Wightiltä kotoisin olevan Wet Legin muodostavat Rhian Teasdale ja Hester Chambers, jotka perustivat yhtyeen vuonna 2019. Teasdale kertoo, että innostuksen kipinä yhtyeen perustamiselle syttyi hänen kiertäessään Englannin festivaaleja pitkäaikaisen kaverinsa Chambersin kanssa.

– Meitä inspiroi se, kuinka hauskaa ihmisillä oli soittaa musiikkia. Halusimme itse päästä soittamaan festivaaleille, näkemään enemmän keikkoja ja olemaan mukana siinä skenessä, Teasdale kuvailee.

Aiemmin kaksikko Teasdale–Chambers oli soittanut yhdessä folk-henkisempää musiikkia, mutta nyt kellossa on toinen ääni. Wet Legiä kuunnellessa on ilmiselvää, että tämä yhtye tekee musiikkia hauskuus edellä: kieli poskessa sanoitetut kappaleet ovat kuin luotuja soundtrackiksi kesäiseen tunnelmaan.

– Bändiä perustaessamme meillä ei ollut mitään suuria suunnitelmia, päätimme vain tehdä musiikkia päivätöidemme ohessa. Sitten kaikki meni pandemian vuoksi kiinni ja meillä oli yhtäkkiä paljon enemmän aikaa käytettävänä.

Imagossaan Wet Leg ottaa kaiken irti maalaisuudestaan, ja itse ohjaamillaan videoilla bändi temmeltää pelloilla ja maalaisteillä. Bändin kotipaikka ei ole kuitenkaan mikään mitätön maapläntti merellä, sillä onhan Wight-saarella pitkät perinteet brittiläisessä rockkulttuurissa Isle of Wight -festivaalin kotina.

Musiikista pulppuavaa rentoutta alleviivaa Wet Legin tarinassa myös se, että Teasdale ja Chambers keksivät bändin nimen kirjoittaessaan emojeilla ja osuessaan sattumalta vesipisara- ja jalka-symboleihin.

Myös biisit syntyvät varsin rennoissa merkeissä.

– Jotkut kappaleistamme, kuten Wet Dream, ovat syntyneet spontaanisti suoraan Logicille nauhoittaessa, ja osa kun olemme soittaneet yhdessä koko bändin voimin.

Livenä Wet Leg laajenee duosta viisihenkiseksi rockyhtyeeksi.

– Pandemian vuoksi Hesterin ja minun piti kirjoittaa aika paljon vain läppäreillämme, ja mielestäni niin demottaessa pystyy helposti miettimään, miltä kappale voisi kuulostaa koko bändillä. Aika paljon debyyttilevystämme syntyi meidän omilla tahoillamme kirjoittamista biiseistä.

Vaati muutamia demoja ja pari musiikkivideota, ennen kuin yhtye löysi itselleen manageritiimin ja allekirjoitti levytyssopimuksen maineikkaan Domino-levy-yhtiön kanssa.

– Se kävi lähes vahingossa, ja nyt ollaan tässä, sanoo Teasdale vaatimattomasti.

– Kaikki tapahtui lockdownin aikana, eli hyvin epätyypilliseen tapaan, koska he eivät esimerkiksi voineet tulla katsomaan meitä keikalle, kun keikkoja ei ollut lainkaan.

Teasdalen mukaan lukuisien kuuluisien indiebändien kotina tunnetulle Dominolle pääseminen on avannut Wet Legille todella paljon mahdollisuuksia ja ollut wightilaisten uran merkittävin asia. Se mahdollisti myös sen, että debyyttilevyn tuotti muun muassa Franz Ferninandin, Bloc Partyn ja Fontaines D.C.:n kanssa työskennellyt Dan Carey.

Wet Legin kappaleet kertovat kolmeakymmentä ikävuotta lähestyvien ihmisten elämän aallokoista, kuten sydänsuruista, bilettämisestä sekä kasvukivuista. Mitään selvää punaista lankaa ei kuitenkaan Teasdalen mukaan ole.

– Itselleni tärkein kappale levyllä on varmaan Chaise Longue, koska se syntyi niin pakottomasti ja iloisissa, hölmöissä myöhäisyön tunnelmissa. Albumi itsessään on kuin kuva siitä ajasta, jolloin se syntyi.

Siinä missä Wet Legin tähänastisen uran merkittävimmät askeleet ovat tapahtuneet koronapandemian vuoksi epätyypillisillä tavoilla, debyyttikokopitkän myötä edessä on sitä perinteisempää bändielämää: keikkoja, kiertueita ja kilometrejä.

­– Olen innoissani keikoista, koska meillä on mukana kavereistamme koostuva porukka, joka on kuin pieni, yhdessä matkustava perhe. En osaa kuitenkaan vielä kuvitella, missä olemme viiden vuoden päästä. Otamme kaiken päivä kerrallaan.

Teksti: Mirko Siikaluoma
Artikkeli on julkaistu Soundissa 5/22.