Dirt rekrytoi kitaristinsa ilmoitusluontoisella viestillä: ”Sä olet meidän kitaristi, treenit maanantaina” – lue haastattelu

Timo Isoaho jututti Deadbeat-esikoisalbuminsa julkaissutta Dirt-orkesteria Soundiin 5/22.

Painavan metallista ja tarttuvan melodista hard rockia soittava helsinkiläinen Dirt on saanut vastaanottaa ”Suomen lupaavin raskas rockyhtye” -ylistyksiä kerran jos toisenkin.

Myös grunge-vaikutteita monipuoliseen keitokseensa sekoittava Dirt ottaa nyt ison askeleen kohti entistä kirkkaampia parrasvaloja, sillä yhtyeen Deadbeat-ensialbumi ilmestyi 3. kesäkuuta. Pureudutaan levyyn tuota pikaa hieman tarkemmin, mutta käydään ensin ottamassa vauhtia muutaman vuoden takaa.

– Bändi sai alkunsa kesällä 2016, kun rumpali Alex Anttila ja kitaristi Sebastian Frigren luukuttivat Def Leppardin Hysteriaa päivästä toiseen. Kuuntelumaraton johti siihen, että herrat päättivät perustaa planeetan kovimman rockyhtyeen. Seuraavaksi lähti ilmoitusluonteinen viesti Kappe Koutoselle: ”Sä oot meidän uuden rokkibändin kitaristi. Treenit on maanantaina”, hymyilee laulaja Aleksi Tiainen.

– Itse päädyin mukaan, kun jätkät etsivät Muusikoiden.netissä solistia ”maailman parhaaseen bändiin”. Benny Raivio taas sattui hengailemaan treenikämpällä. Koska hän on myös loistava basisti, toivotimme hänet tervetulleeksi mukaan.

– Aluksi soitimme tukkahevipainotteista kamaa, jossa saattoi olla kahdeksan eri kasaririffiä per biisi, mutta nykyinen monipuolinen linja on muovautunut varsin raskaaksi, jopa metalliseksi.

Low Life -ep ilmestyi jo vuonna 2019. Millaisia ajatuksia se herättää tänä päivänä?

Low Life oli opettavainen prosessi, ja sen tekeminen osoitti meille oleellisia suuntaviivoja tulevaisuuden suhteen. Yhtye on ottanut ep:n jälkeen isoja harppauksia, mutta kyllähän pikkulevyn nimibiisi tuntuu edelleen aikamoiselta täysosumalta.

Entä milloin Deadbeat-debyyttialbumin valmisteleminen alkoi?

– Varsinainen sävellystyö käynnistyi vuonna 2019. Nauhoitukset taas tapahtuivat tuusulalaisen Lammaskallion Audio -studion uumenissa keväällä ja kesällä 2020, Tiainen kertoo.

– Studion saunan lauteilla tajusimme myös sen, ettei levyä kannata julkaista maailmaan, jossa ei pysty keikkailemaan. Kun mitään kiirettä ei sitten ollut, päätimme tehdä albumin valmiiksi kaikessa rauhassa. Kyllähän se sitten tuntui todella hyvältä, kun levytyssopimus Ranka Kustannuksen kanssa syntyi syksyllä 2021.

Mikä oli oma tavoitteenne Deadbeatin suhteen?

– Haluamme esitellä debyytillä yhtyeen koko musiikillisen kattauksen, demoaikoja unohtamatta. Juuri nyt Deadbeat tuntuu komealta aloitusfanfaarilta uralle, joka toivottavasti kestää hyvin pitkään.

Löytyykö levyltä jonkinlaisia avainbiisejä?

– Sinkkuina julkaistut kappaleet (Real World, God Has Cut You Down ja Circles) ovat toki oleellisia juttuja, mutta ideana oli rakentaa koko levyn mittainen matka, korkeine vuorenhuippuineen, syvine aallonpohjineen ja seesteisine laaksoineen, sanoo laulaja.

– Reissun päättää True Blue (Only You), joka on monella tavalla yhtyeen isoin biisi. Se jättää kuulijan katkeransuloisiin ja kaihoisiin tunnelmiin, muun muassa jousien ja orkestraatioiden tehostamana.

Mitä albumin nimi tarkoittaa?

Deadbeat-kappale kertoo surullisesta ihmisturhakkeesta, joka nostaa itseään ylemmäs polkemalla muita alas. Se tarjoaa samalla myös jatkumoa Low Life -ep:n nimibiisille, sillä molemmat sanoitukset ovat hengeltään varsin samantyylisiä.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia Dirtillä on?

– Levyn julkaisukeikka tapahtuu Helsingin Tavastialla 13. heinäkuuta. Sen jälkeen luvassa on rivi Suomen-keikkoja Shiraz Lanen kanssa.

– Meidän pitkän tähtäimen tavoitteet ovat ehdottomasti Suomen rajojen ulkopuolella. Muille maille olisi tarkoitus päästä viimeistään lähivuosien aikana!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 5/22.