Ensinäyttö: Profane Omenin Viljami Kurki teki lauluja tyttärelleen – Muistathan sen -kappaleen laulaa kummisetä Jules Näveri

Mira Kurki

"Halusin tehdä lauluja hänelle, ehkä kertomaan omista tunteistani, mutta myös tallentamaan muistoja näistä vuosista."

Kun kotimainen metalliorkesteri Profane Omen laitettiin telakalle noin vuosi sitten, jäi kitaristi Viljami Kurki musiikillisesti tyhjän päälle. Sitkeä ja omapäinen laulunkirjoittaja ei jäänyt pyörittelemään peukaloitaan vaan kirjoitti kahdeksan vuoden takaiselle soololevylleen jatkoksi kolme kappaletta, joista ensimmäinen Muistathan sen julkaistaan perjantaina 3. heinäkuuta. Ja kuten Lauluja vapaudesta -soololevyllä, tälläkin kertaa irtiotto hevin maailmasta on rajuhko.

– Tämä kyseinen laulunkirjoittaja on siitä hankala tyyppi, että sen musiikin täytyy merkitä tekijälleen jotain syvempää tai se on vain ääniä peräkkäin. Tyttäreni täytti juuri seitsemän vuotta, ja nuo vuodet ollaan vietetty varsin tiiviisti yhdessä maailmaa tutkien ja elämää oppien, joten sieltähän se syvempi merkitys löytyi kuin itsestään. Varhaislapsuus on ohitse, syksyllä alkaa koulu ja maailma alkaa varmasti likkaa viedä. Halusin tehdä lauluja hänelle, ehkä kertomaan omista tunteistani, mutta myös tallentamaan muistoja näistä vuosista. Ehkä sitten vuosien päästä nämä laulut saavat hymyn huulille tai silmänurkat kimaltamaan, Kurki avaa singletrilogiansa taustoja.

Lauluja valosta sisältää siis kolme laulua, joista seuraavalla sitten itketetään porukkaa koulujen alkaessa, kun kaikkien omat pikku ekaluokkalaiset lähtee maailman pyörteisiin. Viimeinen julki tuleva kappale on kitarainstrumentaali Aurinko tietää kaiken – se on vain sellainen herkkä näppäily, jota soittelin ipanalle jo silloin, kun hän oli vielä äitinsä mahassa. Nimen tuolle kappaleelle antoi likka ollessaan kolmivuotias.

Lauluja valosta -kappaleet tehtiin mies ja kitara -pohjalta, mutta Kurki sai projektiinsa apuja kiipparisti Matias Wallilta, studiovelho Mikko Herraselta – joka myös laulaa syksymmällä julkaistavalla Pieni valo -kappaleella – sekä Muistathan sen -kappaleen laulavalta Jules Näveriltä, joka on myös tuttu Profane Omenin keulilta.

– Mies on käytännössä aina ollut mun paras kaveri, ja lisäksi hän on myös tyttären kummisetä. Kun kappaleen teksti on tämmöinen elämänohje, niin onhan paras tyyppi sen laulamaan se rakas kummisetä, toteaa Kurki.

– Julesille on pakko laittaa vielä erityiskehuja, että vaikka koko maailma oli koronakaranteenissa ja hän asuu Brasiliassa, niin tyyppi lauloi mun demojen pohjalta raidat tähän biisiin makuuhuoneessaan Rio de Janeirossa ja toimitti ne mulle tänne. Ja nyt puhutaan siis miehestä, joka ei tiedä äänittämisen teknisestä puolesta juuri höykäsen pöläystä enempää!

Muistathan sen ilmestyy digialustoille virallisesti siis 3.7., mutta sen musiikkivideo saa nyt ensiesityksensä Soundin välityksellä. Videolla nähdään hetkiä vuosien varrelta, kun elämä on pyörinyt jälkeläisen ympärillä.

– Ne on aitoja hetkiä. Siellä näkyy muun muassa kuinka nappula ajaa pyörällä ihan ekaa kertaa ilman apupyöriä ja monia meidän yhteisiä musisointihetkiä. Ja tosiaan, tytärhän soittaa itse huuliharppusoolon tässä biisissä, ja tallentuipa senkin äänityksistä pätkä videoon. Halusin, että hän saa myös osallistua kappaleen toteutukseen, ihan vaikka sitten vain siksi, että harva kuusivuotias moista tekee.