Haastattelu: Ben Varon puhuu Oceanhoarsen uusista kujeista sekä vähän Panteran paluustakin

10.3.2023 10:08

Helsinkiläinen heavy metal -yhtye Oceanhoarse ei ole levännyt laakereillaan. Nelikon juuret yltävät alkuvuoteen 2018, mutta bändi on ehtinyt pitkästä pandemiatauosta huolimatta kiertää niin Suomessa kuin lukuisissa muissakin maissa. Onpa yhtye järjestänyt myös omia Hoarsefest-tapahtumia.

– Japani on tunnetusti metallibändeille varsin otollista seutua, eikä meidänkään tarvinnut pettyä. Käytiin soittamassa Tokiossa vuonna 2019, ja reissu oli hyvinkin ikimuistoinen, aloittaa kitaristi Ben Varon.

– Viime syyskuu taas hurahti Euroopassa Soen-yhtyeen kanssa, ja rundi oli menestyksekäs esimerkiksi yleisön vastaanoton sekä merchandise-myynnin osalta. Me myös tultiin Soenin tyyppien kanssa niin hyvin juttuun, että saatiin ”huijattua” Martin Lopez (ex-Opeth) soittamaan perkussioita meidän uudelle albumille.

– Hoarsefestit taas… Tuntuihan se melkein absurdilta, kun katselin ekan tapahtuman aikana runsaslukuista yleisöä. Ajatukset menivät jotenkin seuraavasti: ”Ei helvetti, nää on meidän omat festarit, ja täällä on oikeesti hienosti jengiä”. Mahtava hetki!

Myös Oceanhoarsen julkaisurintamalla on riittänyt kiirettä, sillä debyytti-ep Voluntary Bends on jo saanut seuraa esimerkiksi parista pidemmästä teoksesta (The Damage Is Done -Live! ja Dead Reckoning) sekä lukuisista singleistä.

Voluntary Bends oli varsin väkevä pelinavaus, ja allekirjoitan sen toki edelleenkin!

Eikä tahti näytä olevan hiipumaan päin. Nyt on nimittäin käsillä uusi studioalbumi Heads Will Roll.

– Ollaan kirjoitettu biisejä melkein tauotta viiden vuoden ajan, joten en osaa ihan tarkasti sanoa, milloin Heads Will Rollin varsinainen valmisteleminen alkoi, miettii Varon.

– Mutta sen tiedän, että alkuvuodesta 2022 mentiin viikoksi hyvin valmistautuneena studioon, ja ulos tultiin uuden levyn pohjien kanssa. Kappaleet soitettiin sisään livenä, ja myös suuri osa kitarasooloista tallennettiin livenä näiden sessioiden aikana. Haluttiin taas kerran taltioida meille ominainen groove, mutta vielä aikaisempaakin vahvemmin. Samalla tavoitteena oli tehdä edellistä Dead Reckoningia äkäisempi ja ”likaisempi” levy. Jos siis soitto-oton fiilis oli muuten kohdallaan, jätettiin virheitä ja niin sanottua paskaa entistä rohkeammin narulle.

– Henkilökohtaisiksi avainbiiseiksi nostaisin Metallicaa ja Children Of Bodomia yhteen naittavan Fall Like Dominoesin, ilkeästi räyhäävän Pryopenin sekä orkesterin iisimpää ja melodisempaa puolta esittelevän Nailsin.

Kerropa hieman albumin sanoituksista.

– Minä ja laulaja Joonas Kosonen ollaan aika allergisia fantasiateksteille, joten aiheet on tälläkin kerralla kaivettu pitkälti oman mielen syövereistä. Elämään kuuluvat valinnat, virheet, kokemukset ja fobiat kummittelevat aika monen biisin taustalla.

Entä sitten Oceanhoarsen jatko?

– Tutkailemme parhaillaan mahdollisuuksia rundien suhteen, sillä tämä bändi kuuluu lavoille. Ollaan myös pidetty tietoista taukoa säveltämisestä, sillä me halutaan löytää aivan uusia värejä seuraavalle studiolevylle.

Lopuksi täytyy puhua myös Panteran uudesta tulemisesta. Esimerkiksi sen takia, että Ben Varon on nähty kitaran varressa Dimebag Beyond Forever -kokoonpanon keikoilla.

– Kun aiheesta uutisoitiin, odotukset nousivat aika korkealle, eikä hommaan ole tarvinnut pettyä. Phil Anselmo kuulostaa paremmalta kuin vuosiin, Charlie Benante naulaa Vinnie Paulin rumpuosuudet täydellisesti ja Zakk Wylde soittaa Dimebagin juttuja tarpeeksi autenttisesti mutta kuitenkin makealla omalla tyylillään. Menen ehdottomasti tsekkaamaan Rockfestin keikan kesäkuussa, nyökkää Varon.

– Toki se täytyy sanoa, että olisin toivonut kokoonpanon nimen olevan esimerkiksi Pantera Revisited, sillä eihän tämä kuitenkaan Pantera ole. Mutta ymmärrän toki valinnan syyt.

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 2/23.

Lisää luettavaa