Hyvää yötä, maailma – Anni Lahe listaa viisi kappaletta, jotka lohduttavat epävarmuuden keskellä

Laulaja-lauluntekijä Anni Lahe julkaisi tänään uuden Nukahdan-singlen. Pyysimme laulajaa listaamaan julkaisun kunniaksi viisi parasta tuutulaulua, jotka saavat maailman tuntumaan hivenen vähemmän pelottavalta paikalta. Artisti teki työtä käskettyä ja löysikin varsin vahvan kappaleviisikon hyviä unia tuottamaan.

Anni: ”Tässä olisi viisi biisiä, joiden voisin kuvitella sopivan esimerkiksi päiväunille. En ole oikeasti enää vuosiin kyennyt kuuntelemaan musiikkia nukahtamisvaiheessa, koska ylivilkkaiden aivonystyröideni vuoksi jään kuitenkin kuuntelemaan lyriikoita ja melodioita, josta taas ajaudun ajattelemaan ties mitä oman elämäni draamankäänteitä, kunnes huomaan, että kello on viisi aamulla ja oli varmaan tarkoitus nukkua.”

Sara Bareilles: Basket Case

”Tässä on yksi biisi, jonka parissa on tullut itkettyä – ehkä myös itseni uneen – joskus vuosina 2011–12. Voisin linkata Sara Bareillesilta useammankin biisin, sillä kyseessä on yksi taitavimmista biisinkirjoittajista mitä tiedän. Tämä biisi ja useat muut vievät minut suoraan takaisin lukioon ja sen jälkeiseen aikaan, kun ei juurikaan ollut muita huolia kuin loputtomat sydänsurut. Jos kuitenkin jätetään lyriikoiden lohduton kaipuu ja nostalgisointi sikseen, biisissä on myös tavallaan läsnä sellainen ihana rauha, jossa ainakin itsestä tuntuu hyvältä kellua, akkarin, huuliharpun ja melodioitten tahtiin. Kokeilkaa!”

Michelle Branch: Through the Radio

”Toivottavasti tämä biisi löytyy Youtubesta, koska tätä albumia ei joidenkin erimielisyyksien vuoksi koskaan julkaistu. Joitakin biisejä kuitenkin vuosi nettiin, tämä mukaan lukien – onkohan väärin sanoa ’onneksi’? Voisin kuunnella tätä repeatillä kyllästymättä ja kuvittelen osaavani biisin kitarariffin, jota olen vuosikaudet soittanut ihan päin helvettiä. Olen kuitenkin tyytyväinen semilähellä-suoritukseeni, ja aion soittaa sitä jatkossakin niin. Itse biisissä on jälleen ihana seesteinen ’driving down the dirt-road’ -kantritunnelma, ihana siirappinen rakkaustarina ja omaa sydäntäni riipivät melodiat. Se soveltuu omasta mielestä loistavasti päikkärimusaksi tasaisuudensa vuoksi. Michelle Branch on myös isosti nuoruuteni idoli soundinsa vuoksi, sekä kovien 2000-luvun alun poppirailatusten esikuva.”

Joshua Radin & Schuyler Fisk: Paperweight

”Tämä on luottobiisi päiväunille, ja suosittelenkin lämpimästi koko Joshua Radinin tuotantoa – jos ei päiväunille, niin johonkin muuhun rauhalliseen aktiviteettiin kuten joogaan tai muihin mindfullness-hommiin. Olen aina itse diggaillut kuunnella Joshuaa juurikin silloin, kun olen halunnut rauhoittua tai melankolisoitua (sieltä löytyy onneksi sitäkin kamaa). Tämän biisin harmonia puree minuun jälleen vahvasti, lyriikat on kaikessa ajatuksenjuoksussaan ihan kultaa ja fiittaavaa Schuyler Fiskiä on miellyttävää kuunnella. Joillekin biisi saattaa olla tuttu Dear John -leffasta.”

Gregory Alan Isakov: If I Go, I’m Goin

”Gregory Alan Isakovin tuotannosta oli myös vaikea valita vain yhtä biisiä, nämä toimivat kaikki niin hyvin tässä yhteydessä! Tässä kuunnellessa tulikin sellainen fiilis, että voisin yrittää pistää Gregoryn levyt soimaan vaikka heti tänään ja ottaa päiväunet. Ihanaa kitaramusiikkia, biisit ovat täydellisen low-tempoisia ja lyriikat osittain sopivan kryptisiä, joten niihin ei kiinnitä ihan liikaa huomiota velloessa unen rajamailla. Tätä biisiä olen kuunnellut myös niinä melankolisina hetkinä. Ihana mies, ja ihan mun lempparimusaa.”

Dixie Chicks: Godspeed (Sweet Dreams)

”Tämä tuli vastaan selaillessani vanhoja herkkislistojani iTunesissa. Biisi on niin kaunis monilla tavoilla. En itse ole uskovainen, joten en kuuntele lyriikoita niinkään ’uskismielessä’ vaan lähinnä kauniina tuutulauluna lapselle – mainitaanhan niissä myös Peter Panin kadonneet pojat ja merirosvot. Ihanat melodiat, kaunis tarina ja rauhallinen hyvän yön toivotus. Tulee sellainen jännä turvallisuuden tunne. Sopii täydellisesti kaltaisilleni unelmoijille. Hyvää yötä ja godspeed little people. Kaikki järjestyy!”