Kirja-arvio: Happoradion tarinan kertova Pohjalta sivaltaa suomalaisia rocktoimittajia oikein urakalla

30.11.2022 11:29

Sami Kuusela
Pohjalta – Happoradion tarina
Johnny Kniga

Teksti: Kaisla Mustakartano

Toimittaja Sami Kuuselasta on some-tiliensä kautta välittynyt kuva ihmisestä, josta on helppo pitää. Eikä mielikuva murru Pohjalta-teoksen sivuilla, sen verran kunnioittaen Kuusela tekstissään Happoradiota käsittelee. Ottaen huomioon, että Pohjalta kertoo tarinaa rockbändistä, kirja keskittyy yllättävän paljon ihmissuhteiden, perheen ja vanhemmuuden pohtimiseen.

Pahiksen rooli on kirjassa varattu elitistisille ja tosikoille rocktoimittajille, joista varsinkin Rumban aikalaiskirjoittajiin kohdistetaan yllättävän paljon tulikiven katkuista sanan säilää. Ehkä aiheesta, mutta ainoa ongelma on se, että aina tiedä onko äänessä Kuusela vai Aki Tykki.

Teoksen tarkentavan alaotsakkeen mukaisesti kirja käy läpi Happoradion sinnikästä taivalta tuntemattomuudesta parrasvaloihin. Tämän lisäksi se pitää sisällään vallan ansiokasta aikalaiskuvausta, mutta ennen kaikkea Pohjalta on Jussin elämäkerta lapsuudesta näihin päiviin.

Ai kenen Jussin? Jussi Ranta on Aki Tykin ristimänimi, ja kirjassa bändin jätkiä puhutellaan ristimänimillä bändin syntypisteeseen asti. Tosin välillä lähes peräkkäisissä virkkeissä menee iloisesti sekaisin Tykki ja Jussi. Vaikka teoksen henkilökaarti on suppea, käy nimisekoilu hermolohkoon.

Siinä missä Happoradion supervoima on kirjan mukaan tavallisuus, on se samalla opuksen suurin kompastuskivi. Ainakin jos lukija on elänyt kutakuinkin samaan aikaan Tykin kanssa Suomessa ja nauttinut päihteistä, bileistä, naisista, pettänyt ja tullut petetyksi sekä tuhlannut opintolainan matkailuun. Silloin lukee ikään kuin omaa tarinaa toisen sanoittamana ja hivenen laimennettuna versiona. Ja se ei ole järin kiinnostavaa.

Itselleni kirjan antoisinta antia olivat kappaleet Tykin pokeriharrastuksesta, koska ne olivat jotain muuta kuin samaistuttavaa oman elon tavallisuutta. Yhtyeen ystäville opus avaa muun muassa sanoituksia ja tarinoita niiden takana, mikä epäilemättä saa tarkastelemaan lempikappaleitaan uusin korvin.

Arvio on julkaistu Soundissa 10/22.

Lisää luettavaa