Kommentti: Hullu koronavuosi 2020 – yleisön kannattaa varautua villeihinkin skenaarioihin festarikesän kynnyksellä

Jarkko Vehniäinen ja Marjo Lappalainen

Koronavirus myllertää myös musiikkimaailmaa, kun artistit peruvat kiertueitaan ja maat rajoittavat yleisötapahtumia. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä paljon epävarmuutta ilmassa festarisesongin kynnyksellä.

Kukapa olisi osannut odottaa vielä vuodenvaihteessa, millainen hullunmylly tästä vuodesta tulisi? Joka tunti tuntuu tulevan uusia, järisyttäviä uutisia ympäri maailmaa, kun valtionpäämiehet pistävät alulle suuria toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja toisaalta sairaus tarttuu tunnettuihin poliitikoihin, urheilijoihin ja viihdealan tähtiin.

Näyttelijä Tom Hanks, koripalloilija Rudy Gobert ja Britannian terveysministeri Nadine Dorries ovat kaikki mediatietojen mukaan saaneet tartunnan. Uusia tapauksia tulee varmasti julki lähipäivinä.

Kaikki kammoavat potentiaalisesti tappavaa virusta, joten artistit laittavat aikataulujaan nyt uusiksi nopeaa tahtia. Kansainväliset musiikkisivustot ovat viime päivinä täyttyneet uutisista, miten bändit peruvat kiertueitaan. Eikä Euroopasta taida löytyä enää helposti paikkoja, missä ylipäätään esiintyä, kun yleisötapahtumien järjestämistä rajoitetaan läpi mantereen.

Suomi on kesäisten musiikkitapahtumien luvattu maa, ja ensi kesän festarikenttä pursuaa jälleen toinen toistaan nimekkäämpiä esiintyjiä. Miten hullunmylly vaikuttaa musiikkifestivaalien toimintaan?

Toverilehtemme Rumba otti eilen yhteyttä tapahtumajärjestäjiin, jotka vakuuttivat yhteen ääneen, että festivaalit aiotaan järjestää suunnitellusti. Provinssin, Ruisrockin ja Tuskan taustavoimat kertoivat seuraavansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia, ja THL on toistaiseksi suhtautunut nihkeästi yleisötapahtumien rajoittamiseen.

Kun muun maailman tilannetta katsoo – miten Coachella, Tallinn Music Week, South by Southwest ja monet muut tapahtumat on peruttu tai siirretty myöhemmälle päivämäärälle – tuntuu melko optimistiselta ajatella, ettei samaa Suomessa nähtäisi Suomessakin.

Musiikkipuolella kannattaakin varautua nyt siihen, että kaikki tapahtumat toukokuun loppuun asti ovat suuren kysymysmerkin alla. Eilen tuli tieto, että Machine Head peruu Euroopan-kiertueensa, ja siinä samalla Helsingin-keikka siirtyy myöhemmäksi. Santanan huhtikuuksi suunniteltu keikka peruttiin myös.

Keväällä on ohjelmassa vielä esimerkiksi Lamb of Godin ja Kreatorin yhteiskeikat Oulussa ja Helsingissä (30.–31.3.), Whitesnaken keikka Helsingin Jäähallissa (6.5.) ja Judas Priestin keikka samassa osoitteessa (30.5.). Miten mahtaa näiden käydä? Whitesnake perui jo maaliskuulle buukatut Japanin-keikkansa.

“Tällä hetkellä seuraamme viranomaisohjeistuksia, ja kyseisten keikkojen osalta ei ole tiedotettavaa. Viestimme mahdollisista muutoksista lipunostajille aina keikkakohtaisesti”, Live Nationin marketing manager Piia Lindroos kertoo.

Koronavirus käyttäytyy samaan tapaan kuin normaali influenssa. Infektiosairauksien erikoislääkäri ja tutkija Jukka Lumio sanookin Ylen haastattelussa, että virus luultavasti jyllää tavallisen influenssa-aallon tapaan kolmesta kuuteen kuukautta ja katoaa sitten. Koronaviruksen alkulähteillä Kiinassa tilanne on alkanut jo helpottua.

Lumio myös näyttää uskovan, että yleisötapahtumien perumisella olisi eniten vaikutusta nimenomaan siinä vaiheessa, kun epidemia on mahdollisesti syntymässä. Niinpä Suomessa tapahtumia peruttaneen nyt keväällä, mikäli sellaisiin toimiin ryhdytään – jos epidemia puhkeaa suuressa mittakaavassa, ei peruutuksilla ole enää kummoista tehoa.

Vaikka festivaaleja ei peruttaisi, on täysin mahdollista, että niiden esiintyjälistat kokevat muutoksia. Mikäli Euroopan muiden maiden tapahtumarajoitteet pysyvät, yhtyeet voivat jatkaa kiertueiden peruuttamisia.

Esimerkiksi yhdysvaltalaiselle System of a Downille on buukattu Provinssin lisäksi kesäkeikkoja Saksaan, Ruotsiin ja Italiaan – kaikki nämä maat ovat suuria kysymysmerkkejä sen suhteen, miten niissä voi yleisötapahtumia järjestää. Millainen on tilanne muutaman kuukauden päästä?

Koronatilanne tuo tapahtumakartalle niin paljon kysymysmerkkejä, että viisainta lienee varustautua henkisesti kaikkeen mahdolliseen. Voi olla, että taudin leviäminen saadaan onnellisesti kuriin ja toukokuun lopussa ollaan jo mukavammassa tilanteessa. Pitäisi käydä kuitenkin melkoinen tuuri, ettei koronavirustilanne heijastuisi mitenkään festarisesonkiin.

Toivotaan siis parasta, ja tehdään kukin oma osuutemme: pestään niitä käsiä, ei mennä maailman pöpöpesäkkeisiin ja jäädään kotiin sairastamaan, jos flunssan oireita alkaa näkyä.