Kommentti: Marko Hietalan eroilmoitus tuo synkällä tavalla mieleen Tuomas Holopaisen haastattelun vuodelta 2018

Suomen metallikenttä vavahti jo toisen kerran tänä vuonna, kun Nightwishin sosiaalisen median kanavissa ilmoitettiin Marko Hietalan erosta. Uutinen langettaa synkkiä pilviä yhtyeen tulevaisuuden ylle.
12.1.2021 18:23

Marko Hietala jättää Nightwishin 20 vuoden ja kuuden studioalbumin jälkeen. Asiasta kerrottiin tänään Nightwishin sosiaalisen median kanavissa.

Hietala liittyi bändiin vuonna 2001, kun kahdella edellisellä levyllä soittanut Sami Vänskä siirrettiin syrjään monenlaisten erimielisyyksien vuoksi. Erityisesti Vänskän ja Tuomas Holopaisen välit olivat kiristyneet niin pahasti, ettei yhteistyö ollut enää mahdollista.

Vaihdos oli tiettävästi yksi Nightwishin uran vaikeimmista kipupisteistä, minkä seurauksena Holopainen lähestulkoon lopetti koko yhtyeen. Holopainen ehti jo ilmoittaa bändin loppumisesta levy-yhtiölle, mutta hetken hengähdystauon ja Sonata Arctican Tony Kakon kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen päätös pyörrettiin.

Kun vaikeat ajat kääntyivät viimein voiton puolelle, bändi jatkoi entistä vahvempana. Hietala on tunnetusti erinomainen muusikko ja laulaja, ja miehen kyky rakentaa kappaleisiin lauluharmonioita on saanut laajasti tunnustusta. Muun muassa Amorphis on pyytänyt Hietalalta levyilleen apua tällä osastolla.

Voi olettaa, että Hietalan poistuminen merkitsee Nightwishille samanlaista mullistusta kuin edelliselläkin kerralla basistin vaihtuessa. Tällä kertaa kuvioon ei tiettävästi liity samanlaisia riitoja kuin 20 vuotta sitten, mutta se tuskin tekee erosta yhtään helpompaa.

Tämän hahmottaakseen ei tarvitse kuin palauttaa mieleen Tuomas Holopaisen haastattelu, jonka mies antoi Slovakian Rock Hard -sivustolle vuoden 2018 marraskuussa. Kun Holopaiselta kysyttiin, mitä hän toivoo Nightwishin tulevaisuudelta, muusikko haaveili ennen kaikkea stabiilista kokoonpanosta.

“En kestäisi, jos vielä joku jäsen jättäisi yhtyeen. Toivon, että tämä kokoonpano pysyisi loppuun saakka”, Holopainen vastasi tuolloin. Lisäksi hän kaipasi vähemmän hektistä kiertueaikataulua.

Koronavuosi 2020 piti huolen siitä, että viimeksi mainittu toive toteutui, mutta samalla se piti huolen ensin mainitun toteutumattomuudesta. Hietala kirjoitti eroilmoituksessaan, kuinka hänellä on nyt riittänyt aikaa istua kotona ja ajatella asioita, ja mitä enemmän hän ajatteli, sitä pettyneempi hänestä tuli. Nykypäivän musiikkibisneksen ongelmat rasittavat veteraanimuusikkoa liikaa, ja soittajan hommat saavat jäädä.

Voi vain kuvitella, millaisissa tunnelmissa Nightwishin jäljelle jääneet jäsenet ovat nyt. Kokenut ja taitava Hietala, joka bändiin liittyessään nosti sen uudelle tasolle, on todella vaikea korvata.

Bändi ei pystynyt viime vuonna promotoimaan Human. :II: Nature. -albumiaan lainkaan, mikä oli varmasti kova isku sekä taloudellisesti että henkisesti. Tänä vuonna yhtyeen oli määrä lähteä viimein tien päälle, mutta viimeisimmän käänteen myötä kiertue täytyy toteuttaa sessiomiehen voimin. Tämä ei voi olla vaikuttamatta tunnelmiin.

Pitkän uran jälkeen alkaa helposti epäillä, ettei bändi jaksa nähdä tilannetta mahdollisuutena uudistua tai muuten positiivisessa valossa. Pikemminkin Hietalan eroilmoitus saa pelkäämään, että Tuomas Holopaisen jatkohaluja koetellaan jälleen kovalla kädellä.

Lisää luettavaa