Maailma palaa, me vaan nukutaan – Amazonin metsäpalokatastrofi poikii musiikillisia protesteja myös Suomessa

https://youtu.be/85qQI2lv3YA

Maailma on viime ajat seurannut kauhuissaan uutisia siitä, miten Brasiliassa metsäpalot hävittävät Amazonin sademetsiä. Suomi on reagoinut murhenäytelmään EU:n puheenjohtajamaana hitaanlaisesti, mutta kun keskustelu aiheesta käy alati kiivaammilla kierroksilla, kenties Brasilian valtionjohtoon aletaan kohdistaa vähän enemmän painetta tilanteen korjaamiseksi. Ainakin Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi jo tuhoja omissa kanavissaan.

Local Al -nimellä nykyisin esiintyvä Aleksi Pahkala, jonka musiikkimaailma muistaa esimerkiksi The Duplo! -yhtyeestä ja joka oli yksi Meillä on unelma -massamielenosoitusten puuhamiehistä, reagoi paloihin julkaisemalla uusimman singlensä viikkoa etuajassa. Maailma palaa -biisin piti alun perin tulla julki vasta ensi viikolla EP2-pienjulkaisun myötä, mutta tässä se on Soundin sivuilla jo nyt. Kuuntele kappale yläpuolelta ja katso pikantti video kaupan päälle.

Pahkala kommentoi teostaan sähköpostissa seuraavasti:

Maailma heräilee hitaasti siihen, että Brasiliassa Amazonin sademetsät palavat poroiksi suunnattomalla vauhdilla. Jopa kolme jalkapallokentällistä metsää tuhoutuu minuutissa.

Ranskan presidentti Macron nosti G7-kokouksen alla kissan pöydälle, ja pikaisesti olisi aika myös Suomen näyttää EU-puhenjohtajamaana mallia.

Lainaan Greenpeacen metsäasiantuntija Matti Liimataista:

’Brasilian hallitus sallii presidentti Jair Bolsonaron johdolla jättiyritysten kylvää tuhoa Amazonin sademetsässä. Karja- ja puuteollisuuden suuryritykset käärivät pikavoitot taskuihinsa ympäristön ja alkuperäiskansojen kustannuksella.

Metsän polttaminen uusia laidunmaita varten on ennätysmäisen laajaa tänä vuonna. Osassa Brasiliaa on julistettu hätätila metsäpaloista aiheutuneen paksun savukerroksen vuoksi.

Ei ole epäilystäkään mitä tuhoisia seurauksia Amazonin katoamisesta olisi sen eläimille, kasveille ja alkuperäiskansoille. Sademetsän katoaminen on myös globaali katastrofi. Amazonia ei turhaan kutsuta maailman keuhkoiksi: se on yksi maailman valtavimmista hiilinieluista.’

Jokainen voi tehdä jotakin, siksi halusin julkaista pikajulkaisuna Local Alin ensi perjantaina ilmestyvältä EP2:lta tämän Maailma palaa -videon.

Dub-musiikki on aina kiehtonut minua, Jamaikan legendat kuten Lee Perry ja King Tubby tai modernin ajan mestareit kuten Kode9, Rhythm & Sound ja Vladislav Delay pyörivät vuodesta toiseen levylautasellani. Maailma palaa on Local Alin elektroakustinen näkemys dubista indierunoilijan silmin. Herkän hapuileva, akustinen ja lähes hyräillen etenevä kappale maustuu tuomionpäivän taajuuksien bassotaajuuksilla. Maailma palaa ja me vain nukumme, vai nukummeko? Varovasti niiden kaiuttimien kanssa.

EDIT: Myös helsinkiläinen elektronisen musiikin artisti Onni Boi julkaisi hiljattain aihetta käsittelevän kappaleen, tarkasta se alapuolelta. Onni Boista löytyy lisäinfoa täältä.