”Maailma tarvitsee tällaista naiivia toivoa” – Soundin kriitikot arvioivat Abban uutuusbiisit

3.9.2021 12:18

Suurten bändien comebackit ovat aina hankalia tapauksia. On samanaikaisesti hienoa, että vanhat, rakkaat muusikot ovat jälleen työn touhussa, mutta samaan aikaan mieltä jäytää pelko siitä, tahraako uusi tuleminen jollain tavalla yhtyeen perintöä. Alice in Chainsin fanikunta ei taida vieläkään olla muodostanut yhtenäistä mielipidettä siitä, oliko uuden laulajan hankkiminen edesmenneen Layne Staleyn tilalle hyvä idea vai ei, ja tuore Guns N’ Roses -biisi on saanut kalsean vastaanoton jopa yhtyeen vannoutuneimmilta kannattajilta. Miten sitten käy Abban?

Soundin kriitikkoraati kuunteli Ruotsin popjätin kaksi uutta sävellystä ja jäsenteli niiden herättämiä ajatuksia sanoiksi. Kaiken kaikkiaan vastaanotto osoittautuu huojentuneen positiiviseksi: I Still Have Faith In You ja Don’t Shut Me Down ovat riittävän tuttuja ollakseen aitoa Abbaa, mutta biisit eivät kieriskele liikaa nostalgiassa. Vai mitä mieltä itse olet? Kuuntele kappaleet alta ja lue Youtube-upotusten alapuolelta, mitä Soundin väki niistä tuumasi.

”Suuria yllätyksiä ei comeback tarjoa, ja tässä tapauksessa yllätyksettömyys on harvinaisen yllätyksetöntä. Mitä muuta Abba muka voisi tehdä kuin Abbaa? Kun I Still Have Faith In Youn laittoi soimaan, alkoi melkein naurattaa, sillä olin Voyage-tiisailun alkaessa tullut lausahtaneeksi, että 40 vuoden odotuksen jälkeen sieltä varmaan tulee joku versio jostain 50-luvun ruotsalaisesta joululaulusta. Ja siltähän biisi alkuminuuttiensa ajan melkein kuulostaakin. Sitten se paisutellaan kohtuuttomuuksiin ja täyttää samanlaisen mahtiponteensa tukehtuvan rakastettavan ja vihattavan paluusinglen paikan kuin aikoinaan Simple Mindsin Belfast Child tai Oasiksen D’You Know What I Mean. Biisejä, joita kukaan ei myönnä arvostavansa, mutta jollaisia ilman popmusiikin suuri kudelma olisi köyhempi väreiltään.

Sen päälle Don’t Shut Me Down on joko virkistävän suhteellisuudentajuinen ja aivan laadukas perus-Abba-poppis, tai sitten vähän tylsä juuri tästä syystä. Veikkaan, että näistä kahdesta juuri sitä tulee kuitenkin kuunneltua ainakin muutaman kerran lisääkin.”

– Niko Peltonen

”Abban paluu oli yllättävä, mutta ensivaikutelma ei ollut pettymys. Tyylikästä aikuisten tekemää Abba-musiikkia. Tosin muita biisejä on kuultu vuosikymmeniä, uusi arvio lienee paikallaan 2050 tienoilla.”

– Antti Marttinen

”Maailmaan mahtuu tällä hetkellä niin paljon kaaosta ja tuhoa, ettei välillä mistään tunnu olevan enää mitään todellista jäljellä. Ehkäpä siksi I Still Have Faith in Youn viattoman onnellinen video ja rakkaudentäytteinen kappale saivat herkistymään. Abban uudet laulut eivät olleet retroja aikaikkunoita menneeseen tai pelkkää nostalgisointia, vaan muistutus siitä, mistä musiikin ja elämän perusasioissa voi olla kyse. Kappaleet ovat yksinkertaisesti aivan ihastuttavan hienoja pop-lauluja, jotka saavat muutamiksi minuuteiksi uskomaan, että ehkä kaikki järjestyy vielä. Maailma tarvitsee tällaista naiivia toivoa juuri nyt. Abba ottaa siis täydellisellä tavalla kantaa ottamatta yhtään kantaa.”

– Aki Nuopponen

”Kahden kappaleen pitää kantaa kokonaisen uran paino sekä megalomaanisten odotusten ja pelkojen taakka – ja laulut kestävät kuin kestävätkin katkeamatta. Abba pelaa häpeilemättä vanhoilla vahvuuksillaan, eikä muussa tietenkään olisi mitään mieltä. I Still Have Faith in You on täysin ajaton voimaballadi, jonka suuruuden takana on sekä draaman tajua että haavoittuvuutta. Don’t Shut Me Down puolestaan jauhaa kuin 1970-luku ei olisi koskaan päättynytkään. Sointi on niin optimistista, eteenpäin katsovaa ja luontevaa, että esitys ei tunnu millään tavalla comebackilta. Pikemminkin kappaleet osoittavat, että Abba on ollut täällä koko ajan, katoamatta hetkeksikään, kiinni meistä jokaisessa.”

– Hannu Linkola

”Parhaiden odotusten mukaan sujui ensimmäisten biisinäytteiden Abba-flow. Erityisesti Don’t Shut Me Down liikutti just hyvällä lämmöllä ja melankolialla, jatkamalla sitä melodista monologia, johon Abban hittisinglejen kaari minusta lopussa huipentui The Day Before You Came -kappaleessa – jota soitin ainakin sadan markan edestä baarien jukebokseista 40 vuotta sitten. Eikä haittaa, vaikka Shut-meno rentoutuu rytmisemmäksi ja hurmaavin viulusovituksin kevennetyksi.

I Still Have Faith In You on juhlallisempi, musikaalihenkinen showstopper, mutta sellaiseksi kiitettävän herkkä ja hienovarainen varsinaisissa kerronnallisissa säkeistöissään ennen vääjäämätöntä kertsikailotusta, joka on perin leimallista, hyväntahtoista Abba-dramatiikkaa. Ja pitkästä aikaa hyvin mieluisaa ja kohottavaa.”

– Asko Alanen

”Takuuvarmaa perus-Abbaa. Kumpikaan ei mene bändin klassikkolistan kärkeen, mutta molemmat ovat huomattavasti kovempia kuin noin 40 vuoden tauon päästä on lupa odottaa. Don’t Shut Me Down on tekstinä aika ilmiömäinen. Hienosti liikutaan herkkävireisestä ja evokatiivisesta miljöön kuvauksesta hiukan teepussiaforismimaiseen itseaktualisoitumiseen kerrostaloasunnon ovella.”

– Arttu Tolonen

”Ylitti odotukseni, etenkin kiireetön ja melodinen I Still Have Faith in You. Mahtavaa, että kuluneet vuosikymmenet uusine trendeineen eivät kuulu mitenkään – paitsi viehättävästi karheutuneissa lauluäänissä.”

– Mikko Meriläinen

Lisää luettavaa