Mitä ihmettä on Abba-metalli? Amberian Dawnia ei heavypuritaanien ajattelutapa kiinnosta

Progressiivista ja melodista metallimusiikkia esittävä Amberian Dawn kutsuu tyyliään Abba-metalliksi. Kosketinsoittaja-kitaristi Tuomas Seppälän mukaan yhtye ei pelkää hyödyntää tuotannossaan pop-sävyjä.

Pääkaupunkiseudulta tuleva Amberian Dawn on tehnyt tutkimusmatkoja melodisen, progressiivisen, sinfonisen ja vähän power-vaikutteisenkin heavy metalin maailmassa jo lähes viidentoista vuoden ajan.

Tuomas Seppälän johtama ryhmä ei ole juuri levännyt laakereillaan, sillä yhtyeen diskografiasta löytyy jo yhdeksän studioalbumia. Tuorein levytys, maineikkaan Napalm Recordsin julkaisema Looking for You, ilmestyy tammikuun viimeisenä päivänä.

Ennen kuin hypätään Looking for Youn pariin, otetaanpa vilkaisu kohti yhtyeen takavuosien julkaisuja.

– Kun mietin vanhempia levyjämme, pari albumia nousee selvästi esille, aloittaa Seppälä.

River of Tuoni -debyytin (2008) aikoihin touhussa oli paljon uutuudenviehätystä. Se oli myös monenlaisten asioiden oppimisen aikaa, sillä olin tuolloin suhteellisen vihreä näissä bändihommissa – ja niin oli suurin osa muistakin yhtyeen jäsenistä.

Magic Forest (2014) taas oli ensimmäinen uutta materiaalia sisältävä studioalbumi nykyisen laulajamme Päivi ”Capri” Virkkusen kanssa. Caprin liittyminen bändiin mahdollisti sen, että Amberian Dawn saattoi kirjoittaa aivan uudenlaisia kappaleita vähän perinteisempien sävelteosten lisäksi.

Amberian Dawn ei ole koskaan pelännyt uudistumista, ja tuore albumi toimii tästä erinomaisena esimerkkinä.

Looking for You voisi olla melkein jonkun muun bändin pitkäsoitto… Tarkoitan tällä sitä, että uusi tulokas on varsin erilainen verrattuna vanhempiin levyihin.

Looking for Youn on kuvailtu olevan ”Abba-metallia”, ja levyltä löytyy myös ruotsalaislegendoilta lainattu Lay All Your Love on Me. Mutta mistä oikein on kysymys tämän uuden määritelmän kohdalla?

– Kuvailemme Amberian Dawnia nykyään Abba-metalliksi. Minulta on tiedusteltu, mihin genreen yhtyeemme kuuluu ja viime aikoina tähän on ollut yhä vaikeampaa antaa vastausta – kunnes keksimme Abba-metallin, sanoo Seppälä.

– Tämän termin kautta haluamme korostaa esimerkiksi sitä, ettemme häpeä tai arastele musiikkityylimme pop-aspekteja. Useinhan niin sanotut kovat metallibändit yrittävät pitää pop-leiman itsestään mahdollisimman kaukana, ettei se ”metallimiehen uskottavuus” vain lentäisi roskakoriin. Me ajattelemme vähän toisella tavalla.

Oliko määritelmä olemassa jo ennen Lay All Your Love on Men versiointia?

– Kyllä se taisi olla. Kuten sanoin, Amberian Dawnin tyyli on kehittynyt ja muuttunut viime vuosien aikana melko reilusti, ja viimeistään Looking for You ylitti niin ison kynnyksen, että joku uusi määritelmä oli suorastaan pakko keksiä.

Vielä yksi Abba-kysymys: millaista Lay All Your Love on Men versioiminen oli?

– Se oli pitkä ja työläs prosessi! Kun coveria tehdään, biisin syvimpään olemukseen täytyy päästä kiinni ja kappaleen tärkeimmät elementit pitää tunnistaa – eikä niitä saa liikaa myllätä. Samaan aikaa versioon pitää löytää tuoreita kulmia, jotta biisistä tulee omanlainen. Jos minulta kysytään, niin onnistuimme aika hyvin, sanoo Seppälä ja jatkaa:

– Itse asiassa osa albumin kiippareista on äänitetty Benny Anderssonin studiolla Tukholmassa, ja vieläpä hänen Abban aikaisilla instrumenteillaan. Bennyn studiolla työskenteleminen ja hänen tapaamisensa olivat kyllä aika uskomattomia juttuja! Ja olihan minulla vähän onneakin matkassa… Saavuin Tukholmaan autolla ja onnistuin sitten eksymään navigaattorin avusta huolimatta. Nousin autosta, katselin ympärilleni ja päätin kysyä ohjeita ensimmäiseltä paikalle saapuvalta ihmiseltä. No, tämä henkilö olikin herra Andersson itse ja hän ystävällisesti opasti minut studiolleen!

Amberian Dawn aktivoituu tänä vuonna myös keikkalavoille.

– Tiedossa on esiintymisiä niin Suomessa kuin muualla Euroopassakin. Tarkempia tietoja on luvassa vähän myöhemmin!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 1/20.