Omavaraisessa bändissä biisit, somet ja paidat hoidetaan itse – Blind Channel kertoo työnjaostaan

Blind Channel kertoo Soundissa 2/24, miten kunnianhimoinen yhtye jakaa työvastuut jäsentensä kesken. Mikko Meriläinen toimittaa.
20.3.2024 07:00

Omavaraisuus on Blind Channelille sekä alusta asti tutuksi tullut toimintatapa että itseisarvo. Toki yhtyeellä on nykyisin taustallaan manageri, agentteja ja levy-yhtiönä Sonyn omistama Century Media, mutta monilta osin langat ovat edelleen visusti omissa käsissä. Avaintekijä tilanteessa on, että yhtyeestä löytyy monen eri osa-alueen taitajia, ja jokaiselle on muodostunut selkeä oma rooli.

– Ihmiset sanovat, että Blind Channelilla on käynyt hyvä tsägä. Mä vastaan aina, että ei ole käynyt tsägä, vaan tämä on saatu aikaan kovalla työllä. Mutta siinä mielessä on käynyt ihan hullu tuuri, että juuri me kuusi tyyppiä ollaan päädytty samaan bändiin, Niko Vilhelm Moilanen toteaa.

– Roolijako on todella selkeä, ja erikoisinta on ettei sitä ole koskaan erikseen sovittu. Me ollaan vain ajauduttu tässä bändissä tekemään semmoisia asioita, missä me ehkä ollaan parhaita. Musiikin tuotannon suhteen omavaraisuuteen siinä vaiheessa, kun Aleksi Kaunisvesi liittyi riveihin vuonna 2020. Keikoilla Kaunisveden työhön liittyy kosketinsoittimien sekä perkussioiden lisäksi kovalevyiltä tulevien soundien hoitaminen.

Biisintekopuolella päävastuut jakautuvat niin, että useimmiten Moilanen, Joel Hokka, Kaunisvesi tai kitaristi Joonas Porko tuo pöytään musiikillisen idean, jota aletaan isommalla porukalla työstää.

– Just pari päivää sitten keksin himassa omasta mielestäni hyvän idean, jossa yhdistellään (Mohombin) Bumpy Ride -biisiä, System Of A Downia ja In Flamesia, Hokka havainnollistaa. – Menin Joonaksen auton kyytiin ja soitin pätkän sille. Joonas totesi, että tämä on kova, haetaan läppäri ja mennään Nikolle. Sessioitiin se kolmestaan siihen kuntoon, että voitiin lähettää se Aleksille, joka taas vie sitä eteenpäin. Joonas Porkoa kaksikko ylistää etenkin loistavaksi sovittajaksi.

– Siinä vaiheessa, kun minä mietin vaikka biisin melodioita, Porko miettii biisin rakennetta, että mihin kohtaan tulee breakdown ja onko c-osaa tai pre-chorusta, Moilanen tarkentaa.

– Tai jotkut rumpufillit, jotka ei kiinnostaa meikää vittuakaan, niin Joonasta ja Aleksia todellakin kiinnostaa.

Niko Moilasen päävastuu on sanoitukset.

– Ja lisäksi myös laajempi tematiikka, esimerkiksi albumien nimet ja kokonaisuudet. Miten yksittäiset biisit saadaan sidottua yhdeksi maailmaksi, ehkä tietynlainen taiteellinen vastaavuus tai käsikirjoitus, Moilanen kertoo.

Joonas Porko hoitaa sähköpostiliikenteen, aikataulutuksen ja yhtyeen sisäisen kommunikoinnin. Joel Hokan vastuulle on puolestaan langennut sosiaalisen median ylläpito ja muusta näkyvyydestä vastaaminen.

– Somen merkitys on noussut todella paljon siitä kun me aloitettiin, ja nykyään sen tekeminen työllistää todella paljon. Mä olen sen suhteen tosi kunnianhimoinen, Hokka sanoo.

– Sosiaalinen media on tullut johonkin musiikin ja median väliin, asiaksi jolla luodaan audiovisuaalinen imago. Ja meidänkin somen seuraajamäärät kilpailee aika isojenkin medioiden kanssa.

Basisti Olli Matela on ottanut kontolleen Blind Channelin visuaalisuuden levynkansista merchandiseen ja keikkojen taustavisuaaleihin.

Tommi (Lalli, rummut) on puolestaan koko bändin isähahmo, viimeinen sana ja järjen ääni, Moilanen tiivistää. – Myös keikoilla Tommi kannattelee rummuillaan meidän show’ta. Hän on meidän selkäranka, joka on tehnyt 11 vuoden aikana ehkä kaksi virhettä.

Teksti: Mikko Meriläinen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 2/24.

Lisää luettavaa