Ihmiskunnan kymmentuhatvuotinen puberteetti – Perjantaibiisinä Phantom: Over

"Haluttais semmoiset voimat, joilla voisi poistaa vihaa, pelkoa, ennakkoluuloja ja eriarvoisuutta maailmasta."

Over-singlen kansi © Tekla Vály

Soundi.fi:n Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan kerran viikossa esiin yksi ajankohtainen kotimainen kappale. Tänään tarjolla Suomen ensinäyttö elektro-duo Phantomin upouudesta Over-videosta.

Phantom-nimen takaa löytyvät laulaja-lauluntekijä Hanna Toivonen ja tuottaja Tommi Koskinen. Vuodesta 2012 toiminnassa ollut yhtye julkaisee debyyttialbuminsa keväällä 2016. Nakkasimme Toivoselle ja Koskiselle pari kysymystä, joihin he yksissä tuumin vastailivat.

1. Olette saaneet jo jonkin verran hypeä maailmalla mm. Pitchforkin ja NME:n kaltaisilta medioilta. Monelle suomalaiselle Phantom lienee kuitenkin vielä täysin uusi tuttavuus. Kertokaahan, mistä teissä on kyse?

Me ollaan ihan tavallisia harmaan arjen antisankareita, jotka haluaa musiikillaan, taiteellaan ja teknologiarakkaudellaan tuoda jotain taianomaista tän kaiken keskelle. Ollaan kakaroita aikuisten vaatteissa. Me tehdään musaa ihmiskunnan kymmentuhatvuotisesta puberteetista  siitä, kuinka on helpompaa olla cooli kuin kiltti. Pysähtymisen vaikeudesta, liikkeelle lähdön vaikeudesta, pelko-nimisestä taudista, vanhan miehen eri tavoin kuulevista korvista, menettämisen bipolariteetista, meitä alituiseen seuraavista varjopersoonista, rakkauden paradokseista, toivosta ja feilaamisen kauneudesta.

Tarkalleen ottaen, miten teette tämän?

Nauhoitellaan ääniä Lidlin leipomokoneiden päättymisserenadeista kirpputorin kiehtoviin laatikoihin ja Kroatian vuorten ukkosmyrskystä wifi-reitittimien elektromagneettiseen säteilyääneen. Ostettiin semmoinen ihan oikea elektromagneettinen mikkikin, on aika päräyttävä laite! Suomenlinnan luolien aaveiden ääniä, megavanhalta kasetilta löytyneitä aitoja orja-vankien lauluja, Köpisläisen sairaalan magneettilaitteen raksutusta ja NASA:n äänittämiä auringon ääniä  kaikkea tällaista myös. Runojakin kirjoitetaan. Sitten laitetaan syntikat ja muut vempeleet laulamaan ja yhdistetään kaikki.

2. Facebook-sivultanne löytyy seuraava maininta: ”Their biggest dream is to change the world and have superpowers.” Millaisia supervoimia toivoisitte omaavanne?

Always be yourself unless you can be Batman. Then always be Batman. Haluttais semmoiset voimat, joilla voisi poistaa vihaa, pelkoa, ennakkoluuloja ja eriarvoisuutta maailmasta. Ja semmoiset, joilla voisi saada maailmasta sellaisen, että se olisi harmoniassa muun luonnon kanssa. Ja sellaiset, joilla voisi poistaa kaikki saasteet mielistä, meristä, metsistä ja ilmasta. Ja sellaiset, joilla saisi ihmiset kehumaan, kunnioittamaan ja rakastamaan toisiaan enemmän. Ja olemaan myötätuntoisempia itselleen ja muille.

3. Lopuksi, kuvailkaa Phantomin lähitulevaisuudessa häämöttävää debyyttialbumia kolmella sanalla.

Rehellinen, kosminen, eeppinen.

Perjantaibiisi ja ensinäyttö Phantom: Over

Ja vielä viikoittain päivittyvä Parasta juuri nyt -soittarimme. Sitä unhoittaman kenkään pidä ei.