Riitoja, hajonneita ihmissuhteita ja plagiaattiepäilyjä – kuinka hyvin tunnet Metallican mustan klassikon synnyintarinan?

Metallican menestysalbumi näki päivänvalon 12.8.1991.

Metallican mustakantinen nimikkolevy täyttää tänään pyöreät 30 vuotta. Niin se aika rientää! Olettekos kuulleet sellaista aivan varteenotettavien tahojen hahmottelemaa teoriaa, että vuosi 1991 oli populaarimusiikin historian merkittävin vuosi? Silloin kun julkaistiin aikamoinen liuta rockin klassikkoja: Metallica, GNR:n Use Your Illusion -kaksikko, Nirvanan Nevermind, R.E.M:n Out of Time, Massive Attackin Blue Lines, Pearl Jamin Ten, Red Hot Chili Peppersin Blood Sugar Sex Magik, Soundgardenin Badmotorfinger

No, tuosta voinee kiistellä maailman tappiin saakka, mutta palataanpa siihen Metallica-levyyn. Tämä päälle 30 miljoonaa kappaletta myynyt mammutti ei todellakaan syntynyt käden käänteessä, vaan Metallican muuttuminen heavy-yleisön lemmikistä mainstream-suosikiksi vaati veronsa monella tapaa.

Kasasimme 15 kiperää kysymystä, joiden avulla voi kartoittaa, miten hyvin tämän klassikkoalbumin synnyinhistoria on hallussa. Varoituksen sanana mainittakoon, että täysiä pisteitä ei tästä kyselystä heru käden käänteessä! Siispä aloittakaamme: