STUDIOSSA 4/7: Timo Kotipelto & Jani Liimatainen

Kesä on toimeliasta aikaa lukemattomille rockyhtyeille. Soundi kiersi katsomassa, millaisia levyjä studioiden uumenissa parhaillaan valmistuu. Julkaisemme jutun netissä osa kerrallaan kesän kuluessa. Koko jutun pääset lukemaan heti hakemalla kaupasta kesä-Soundin 6-7/2012.

OSA 4: Timo Kotipelto & Jani Liimatainen

Albumin nimi tai työnimi?
Blackoustic Album

Mahdollinen referenssilevy?
Sellaisia ei ole – mielen­kiintoista! Akustinen heavy­duolevy? Täh? Whitesnaken Starkers In Tokyo on edes vähän sinne päin.

Tärkeät taustahahmot?
Miksaaja Matias Kupiainen

Nauhoituspaikka?
Oma mökki, Lappajärvi

Ilmestymisajankohta?
Syys- tai lokakuu

Julkaisija?
Ei tiedossa

Stratovariuksen ja Sonata Arctican fanien kasvoille levisi taannoin hymy, kun ensin mainitun solisti Timo Kotipelto ja jälkimmäisen takavuosien kitaristi Jani Liimatainen ilmoittivat ryhtyvänsä heittämään akustisia keikkoja. Ja nyt diggareiden kasvoille nousee vieläkin muikeampi virnistys, sillä muusikot ovat parhaillaan nauhoittamassa yhteistä pitkäsoittoa. Vieläpä fanien aloitteesta.

– Tosiaan, esiintymisiämme nähneet ihmiset ovat huomautelleet ahkerasti, että teidän pitäisi työstää myös albumi. Jengin mielestä näitä biisisovituksia olisi mukava kuunnella kotonakin, Kotipelto kertoo.

– Pienen puntaroinnin jälkeen levyttäminen tuntui yllättävän hyvältä ajatukselta ja hihoja piti oikeasti ryhtyä käärimään siinä vaiheessa, kun pistin kotisivulleni uutisen tulevasta julkaisusta. Albumille tulee soolobiisejäni, esimerkiksi Sleep Well ja Serenity, covereita sekä pari aivan uutta juttua.

Nauhoitukset tapahtuvat Lappajärvellä.

– Työskentely käynnistyi hieman katkonaisesti. Ensin äänikortti otti sähkökatkosta siipeensä ja sitten eräs mikrofoni ryhtyi elämään omaa elämäänsä. Muusikoillakin taisi olla pientä rimakauhua. Alkunihkeyden jälkeen purkitukset ovat kuitenkin edenneet mainiosti, laulaja sanoo.

– Harkitsimme aluksi ”livenä studiossa soittamista”, mutta vaadittavaa fiilistä on vaikea tavoittaa ilman yleisöä. Nauhoitamme siis tyylillä, jossa Jani soittaa kitarat klikin kanssa ja minä vedän laulut siihen päälle. Tärkeintä on oikean fiiliksen löytäminen ja esimerkiksi laulu saa elää paljonkin, kunhan se oikea tulkinta löytyy. Ja onhan sekin jo huomattu, ettei tällaisen akkarialbumin äänittäminen ole ainakaan helpompaa kuin rocklevyn työstäminen. Ei ole muutenkaan ollut näin alaston olo studiossa, kun repertuaarista löytyvät vain kitara, laulu ja taustalaulu. Kaikki virheet kuuluvat saman tien!

Koko levytystapahtuma sai siis alkunsa esiintymislavoilta ja tulevan albumin myötä kalenteri näyttääkin räjähtävän käsiin.

– Muutamakin levy-yhtiö on kiinnostunut julkaisemaan pitkäsoiton ja samalla ohjelmatoimisto on buukkaamassa mittavaa kiertuetta loppusyksylle. Onhan se mahtavaa, että hommalle löytyy kysyntää!

Mihin väliin mahtuu Stratovarius?

– Biisimateriaali on poreiluvaiheessa. Todennäköisesti menemme studioon syksyllä ja julkaisemme albumin keväällä 2013.


Teksti ja kuvat: Timo Isoaho