Brittimetallin kulttinimi Suomeen minikiertueelle – Haastattelussa Tank, joka kävi täällä 40 vuotta sitten Motörheadin kanssa

Klassista heavy metalia takova, vuonna 1980 perustettu Tank palaa Suomeen lähes 40 vuoden tauon jälkeen uudella kokoonpanolla. Metallijättiläisten vanavedessä uinut yhtye on vuosien varrella keikkaillut niin Metallican, Motörheadin kuin Saxoninkin kanssa. Tosin nykyään maailmalla on kaksikin eri Tankia, joten otetaanpa selvää että missä mennään...
23.3.2019 14:00

Tankin kitaristi Cliff Evans kertoili Soundille yhtyeen kuulumisia ja muistutti, että alkujaan Algy Wardin sooloprojektina maailmalle polkaistu projekti on koko historiansa aikana elänyt muutoksia kokoonpanorintamalla. Yhtyeessä nykyään vaikuttava Mick Tucker liittyi 1983 ja Evans itse heti seuraavana vuonna. Tänä aikana Tankin musiikillinen linja liukui raa’sta punkista kohti perinteisempää raskasta ja metallista rockia. Vuoden 1997 Euroopan kiertueen jälkeen Tank on saanut koottua joukkonsa taas yhteen 2000-luvulla, mutta ihan kivutonta se ei kuitenkaan ole ollut.

– Vuonna 2003 yhtyeen perustajajäsen Algy päätti jättää koko Tankin vedoten terveysongelmiin sekä kiinnostuksen puutteeseen, ja näin koko projekti jäi tauolle, Evans kertoo.

– Parin vuoden kuluttua julkaistiin Tankin koko tuotanto uudelleen, jonka seurauksena alkoi olla jälleen kysyntää keikkarintamalla. Minä ja Mick päätettiin laittaa bändi taas pystyyn ja tiesimme kyllä, että fanimme saattaisivat hylätä meidät, mutta toisin kävi! tarinoi Evans ja hehkuttaa uusiutuneen yhtyeen saamaa hyvää vastaanottoa.

Evansin ja Tuckerin johtamana Tank on julkaissut 2000-luvulla kolme albumia. Keikkailun kautta he ovat myös esitelleet brittimetallin klassikkoyhtyettä uudelle metallimusiikin sukupolvelle.

Mielenkiintoisen ja hämmentävänkin kuviosta tekee se, että myös Algy Ward itse on sittemmin palannut musiikin pariin oman Tank-sooloprojektinsa kanssa. Molempien Tankien paluu liittynee siihen, että 1980-luvun uuden aallon brittimetalli on vuosien jälkeen taas nostamassa päätään.

Evans on kuitenkin eri mieltä genreluokituksesta:

– Emme olleet silloin, emmekä nyt mitenkään erityisen innoissamme siitä, että Tank laitettiin New Wave Of British Heavy Metal -laatikkoon – meille yhtye edustaa metallibändiä, joka kulkee kovaa vauhtia kohti uutta apunaan maailman parhaat laulajat, analysoi Evans, ja jatkaa keskustelua nykyskenestä:

– Monet 1980-luvun hevibändit ovat jämähtäneet paikalleen muuttamatta musiikillisia linjojaan ja ovat varmasti aivan tyytyväisiä siinä asemassaan. Tällä hetkellä Britannissa on pieni uuden aallon buumi, mutta käytännössä samat vanhat jermut soittelevat aina samalle kouralliselle ihmisiä. Onneksi löytyy myös uusia yrittäjiä, jotka rohkeasti sekoittelevat musiikkiinsa tuoreita elementtejä. Kuulostaa siltä, että lähivuosina uuden aallon skenestä on tulossa mielenkiintoista kamaa maailmalle! Evans hehkuttaa.

Alkuperäinen Tank ehti käymään Suomessa jo vuonna 1981 ollessaan yhteisellä kiertueella Motörheadin kanssa, mutta yhtyeen nykyiset jäsenet ovat kivunneet metallitankin kyytiin vasta myöhemmin.

– Meitä on aina verrattua Lemmyn yhtyeeseen ja se on ymmärrettävää, jos kuuntelee sellaisia albumeja kuin vaikkapa Filth Hounds Of Hades (1982) tai Power Of The Hunter (1982), mutta näihin levyihin se musiikillinen yhtäläisyys jääkin. Meillä oli aikoinaan sama manageri ja useimmiten keikkailimme yhdessä, joten vahva yhteys meidän välillä toki on. Algy kertoi meille aina hurjia tarinoita tuosta vuoden 1981 kiertueesta, jossa oleellisessa osassa oli armoton viinalla läträily. Valitettavasti Tank yhä edelleen kantaa leimaa alkoholinhuuruisena yhtyeenä, pohtii Evans, ja kertoo, ettei ihan toisellakaan kerralla päässyt Suomeen asti:

– Tank oli mukana Metallican Ride The Lightning -kiertueella vuonna 1984, ja olimme kiertäneet jo koko Euroopan halki. Suomi oli viimeisten keikkojen joukossa. Kävi kuitenkin niin, että Ruotsissa sää muuttui erittäin huonoksi, eikä automme soveltunut talvisiin oloihin. Pakumme pohjassa oli iso reikä ja olimme vailla minkäänlaista lämmitystä! Emme ihan päässeet Suomeen asti!, muistelee Evans.

Sen sijaan nyt vuosien jälkeen yhtye on tulossa neljän keikan rundille – miten siinä näin oikein kävi?

– Meillä on aina ollut hyvä fanipohja Suomessa, mutta aikataulut eivät ole ikinä osuneet yhteen. Viime vuonna Wishing Well -yhtyeen kitaristi Anssi Korkiakoski otti meihin yhteyttä ja halusi järjestää kiertueen, kertoo Evans ja lähettää samalla terveisiä Pohjolan faneille: ”We guarantee a show of non-stop high energy classic rock and metal so please come and have a few beers with us and enjoy a great night out!”

Evansin ja Tuckerin kokoama Tank julkaisee huhtikuun lopulla uuden albuminsa Re-Ignition, mutta tekee sitä ennen neljän keikan rundin pitkin Suomea:

Tank (UK) & Wishing Well 

ke 10.4.2019 Tavastia, Helsinki
to 11.4.2019 Suistoklubi, Hämeenlinna
pe 12.4.2019 Yo-talo, Tampere
la 13.4.2019 House Of Rock, Kouvola


Teksti: Kalevi Suopursu

Lisää luettavaa