Teosto yllättyi Youtube-estosta: ”Tietysti haluamme, että musiikkia on saatavilla kaikista laillisista palveluista”

Tänä aamuna on musiikkipiireissä puhuttu tasan yhdestä aiheesta: Googlen ja Teoston välisestä kamppailusta, jonka seurauksena suomalaisten artistien musiikkivideoiden esittäminen on estetty Youtubessa. Esto koskee pelkästään Suomea, ja jopa artistien omien kanavien sisältö on toistaiseksi tavoittamattomissa.

Aamun mittaan tilanne on alkanut selkiintyä. Teosto ja Google ovat neuvotelleet jo pitkään uudesta lisenssisopimuksesta, ja nyt Google ilmeisesti haluaa näyttää, että se on tilanteessa niskan päällä.

Googlen liikevaihdolle ei tee mitään, jos suomalaisten artistien videot jäävät pimentoon. Kaikille suomalaisille osapuolille tilanteesta koituu sen sijaan suuresti haittaa.

Tavoitimme Teostolta online-lisensoinnista vastaavan Markus Kaarton, jonka mukaan viime yönä alkanut esto tuli yllätyksenä.

”Emme ajatelleet, että he lähtisivät tähän, varsinkin kun olimme jo päässeet eräänlaiseen sopimukseen”, Kaarto sanoo.

Tämä on tietysti todella harmillinen tilanne. Teoston lisensointipolitiikan tarkoitus on ennemmin mahdollistaa musiikin kuunteleminen eri kanavissa eikä estää sitä.
– Markus Kaarto

Kaarto huomauttaa, että Teosto on toiminut neuvotteluissa asiakkaittensa tahdon mukaisesti. Youtube on Suomessa suosituin kanava kuunnella musiikkia, mutta se maksaa musiikin tekijöille vähemmän kuin esimerkiksi Spotify. Kotimaiset artistit, yhtyeet ja säveltäjät ovat olleet tilanteeseen tyytymättömiä.

”Tekemiemme tutkimusten mukaan 69 prosenttia suomalaisista kuuntelee musiikkia Youtubesta. Trendi on noususuuntainen, kun edellisenä vuonna luku oli 55 prosenttia”, Kaarto kertoo.

”Tämä nyt tehty esto on tietysti todella harmillinen asia. Teoston lisensointipolitiikan tarkoitus on ennemmin mahdollistaa musiikin kuunteleminen eri kanavissa eikä estää sitä. Tämä on täysin Googlen tahto. Siksi olemmekin nyt solmineet tällaisen väliaikaisen sopimuksen, koska emme halua estää musiikin kuuntelemista.”

Suomalaisten videoiden on ilmoitettu palaavan Youtubeen torstain tai perjantain aikana.

Mitä Teosto ajattelee tapahtumien käänteestä? Pelaako Google nyt likaista peliä?

”En nyt ala Googlea tässä syyttämään, mutta toki he ovat suuri yhtiö ja me yritämme tässä pitää suomalaisten säveltäjien puolia”, Kaarto sanoo.

”Aioimme informoida asiakkaitamme etukäteen tilanteesta, mutta kun näytti siltä, että väliaikaiseen sopimukseen päästään, emme nähneet sille tarvetta. Sitten, kun pääsemme lopulliseen sopimukseen, informoimme kaikkia hyvissä ajoin ennakkoon.”

Miten sitten tästä eteenpäin? Onko suomalaisten tyydyttävä niihin korvauksiin, mitä Google tarjoaa, tai muuten esto langetetaan uudelleen ja pidemmäksi aikaa? Kaarto huomauttaa, että Saksassa samanlaista vääntöä käytiin jopa neljän vuoden ajan, ennen kuin sopimus syntyi.

”Emmehän me voi heitä mihinkään pakottaa, mutta mikäli he eivät tule asiassa vastaan, täytyy miettiä, mikä on kaikkien osapuolten etu”, Kaarto sanoo.

”Totta kai me toivomme, että musiikkia on tarjolla kaikissa laillisissa kanavissa, mutta kohtuullisella korvauksella.”