Liveraportti ja kuvagalleria Tavastian pyörteistä – Villen valo loisti kirkkaana VV:n neitsytkeikalla

Sami Lommi

VV, Kaelan Mikla (ISL)
Tavastia, Helsinki
13.1.2023

Teksti ja kuvat: Sami Lommi

Silmiinpistävän hyväntuulisen Ville Valon sooloprojekti VV tarjoili onnistuneen ensiesiintymisensä loppuunmyydyllä Tavastia-klubilla Helsingissä epäonnen päivänä perjantaina 13. tammikuuta armon vuonna 2023. Perjantainen keikka toimi samalla VV:n maailmankiertueen avauskonserttina ja Ville Valon paluuna englanninkielisen musiikin livevetoihin. Yleisöä olikin Tavastialle saapunut ympäri maailman, ja bongattavissa oli myös useita suomalaisia musiikin silmäätekeviä.

Aiemmin samana päivänä oli julkaistu VV:n debyyttialbumi Neon Noir, joka oli keikallakin luonnollisesti pääosassa. Neon Noirin instrumentaaliraita Zener Solitaire toimi konsertin avaajana, ja solisti otti raikuvien suosionosoitusten myötä lavan haltuun sitä seuranneen Echolocate Your Loven myötä. Illan ensimmäinen HIM-kappale The Funeral of Hearts kuultiin heti tämän jälkeen, ja seuraavaksi oli vuorossa uuden albumiin nimikkoraita.

VV tarjoili illan aikana runsaasti HIMin kappaleita käytännössä vuorotellen Neon Noirin kappaleiden kanssa. Settirakenne olikin hyvin toimiva yleisön mylviessä HIMin isoimpien hittien tahtiin ensi kerran sitten vuoden 2017 lopun, eikä tunnelma päässyt missään vaiheessa hiipumaan siksi, että tuntemattomampia VV:n biisejä olisi soitettu toinen toisensa perään. Puolet Neon Noirin raidosta tosin oli tosin julkaistu jo ennen itse levyn ilmestymistä vuoden 2020 Gothica Fennica Vol. 1 -ep:llä sekä Loveletting-, Echolocate Your Heart- ja The Foreverlost -singleillä, joten tunnelman hiipuminen tuntemattomien kappaleiden vuoksi olisi ollut sinänsä mahdotonta.

Fanit olivatkin kiitettävällä innolla hyödyntäneet mahdollisuutensa ottaa uudet rallit haltuun hyvissä ajoin ennen esiripun tippumista VV:n edestä. Yleisö söi suoraan Villen kädestä heti keikan alkutahdeista lähtien sen loppusekuntiin asti, ja katsomo lauloi mukana myös uusien raitojen kertosäkeissä.

VV:n kiertuebändissä soittavat Risto Rikala (rummut), Sampo Sundström (kitara), Juho Vehmanen (basso) ja Mikko Virta (kitara). Orkesteri soitti tiukasti mutta oli koko keikan ajan tietyllä tapaa sivuroolissa. Bändistä ei suuria persoonia noussut esiin, eikä suurempia revittelyitä soittajien puolelta kuultu.

Lauteiden ainoa selkeä tähti ja itseoikeutettu löylyttäjä oli Ville Valo, jonka oma läsnäolo oli tutun mutta toimivan vähäeleistä. Valo ei myöskään liiemmin yleisölle jutustellut kappaleiden välillä, vaan laulaja antoi lähinnä musiikkitaiteen puhua puolestaan. Oli oikein virkistävää, ettei kaupallisuuden monologi jyrännyt välispiikeissä läpi joiltain muilta keikoilta tutulla, jopa kiusallisuuden rajan ylittävällä tavalla. Kaupallisista riskeistä huolimatta rokin pitää tuntua vaaralliselta, vaikka taustalla olisikin yhtiömuodossa pyöritetty voittoa tavoitteleva koneisto. Tässä Ville Valo onnistuu.

Ville Valon uudelle, HIMin perintöä omalla tavallaan jatkavalle luomukselle näyttää olevan tilausta. Tästä kielii jo se, että VV:n maailmankiertueen kolme ensimmäistä keikkaa Tavastialla olivat kaikki loppuunmyytyjä. Villen ääni on edelleen maailmanluokan kunnossa ja mikäli lipunsaannin osalta jäi tällä kertaa niin sanotusti luu käteen, kannattaa tulevana kesänä suunnata festareilla, joissa Valo yhtyeineen tarjoilee hieman isommilta lavoilta käsin korvakarkkia.

Perjantai 13. settilista:
Zener Solitaire (intro)
Echolocate Your Love
The Funeral Of Hearts (HIM)
Neon Noir
Right Here In Your Arms (HIM)
Loveletting
Buried Alive By Love (HIM)
In Trenodia
Rip Out The Wings Of A Butterfly (HIM)
Heartful Of Ghosts
Join Me (HIM)
Foreverlost
The Kiss Of Dawn (HIM)
Run Away From The Sun
When Love and Death Embrace (HIM)
Soul On Fire (HIM)
Salute The Sanguine
Poison Girl (HIM)
Saturnine Saturnalia
+
Baby Lacrimarium
Vertigo Eyes

Kaelan Mikla
VV:n lämmittelijänä toimi islantilainen synth-punk-yhtye Kaelan Mikla. Trio jätti oikein positiivisen fiiliksen vedostaan. Esitys oli tietyllä tapaa unenomainen, ja koska sanoista ei ymmärtänyt yhtään mitään, oli kerrankin mukavaa keskittyä kokemaan soundia ja äänimaisemaa ilman, että kyseessä olisi ollut instrumentaaliveto. Lisää islannintaikaa on luvassa ensi viikolla, kun mainio Solstafir saapuu Kultsalle. Kaikki sinne nyt joukolla jäätä särkemään!

Kuvagalleria: VV

Kaelan Mikla