Miten toimii suomalainen speed metal Belgiassa? Ärräpäät lensivät Prestigen keikalla

Prestige ja 2Destroy / Ragnarok Live Club, Bree, Belgia / 3.3.2024
5.3.2024 10:43

Teksti ja kuvat: Marko Säynekoski

Suomen speed metal -ylpeys Prestige piipahti hollantilaisbändi Infantryn kutsusta viime viikonvaihteessa kolmen keikan pikakiertueella Hollannissa ja Belgiassa. Aina ei elämässä kuitenkaan ole onni myötä. Rundin järjestänyt Infantry nimittäin joutui itse jättämään listalla viimeisenä olleen Belgian-keikan väliin heidän rumpalinsa loukkaannuttua edellisen päivän konsertissa. Prestige ja Ragnarokin-keikalle buukattu hollantilaistrio 2Destroy eivät antaneet asian haitata ja hoitivat urakkansa kunnialla loppuun.

Prestigellä on viimeisen vuoden aikana alkanut taas mennä lujaa, ja keikkaa näyttää bändillä pukkaavan alituiseen. Yhtye on keikkaillut melkein enemmän kuin uransa alussa 80- ja 90-lukujen taitteessa, ja kysyntää on ollut erityisesti ulkomailla. Kävihän yhtye toki ennenkin Suomen rajojen ulkopuolella. Ruotsissa bändi piipahti useammin kuin kerran, ja ehtipä bändi poiketa sellaisessakin valtiossa kuin Tšekkoslovakia.

Bree on Belgiassa lähellä Hollannin rajaa sijaitseva pieni runsaan 16000 asukkaan kunta, jonka Ragnarok-klubi on varsin suosittu pysähdyspaikka metallibändien keskuudessa. Prestige on esiintynyt siellä ennenkin, ja bändin kitaristi Jan ”Örkki” Yrlund on nähty siellä myös Imperia-yhtyeensä kanssa.

Vaikka ollaan ns. suuressa maailmassa, sunnuntai-ilta näköjään voi asettaa oman veronsa metallikeikan väkimäärälle siitäkin huolimatta, että väestöä ympäristössä riittää yllin kyllin. Vaikka tavoite loppuunmyydystä salista jäi saavuttamatta, tunnelma pysyi korkealla.

Keikan käynnistänyt 2Destroy esiintyi ensimmäistä kertaa Belgiassa, ja yhtye on ainakin suurelle yleisölle vielä tuntematon bändi. Trio on nuori, ja vaikka orkesterista saattoi aistia lievää haparointia, moisen saattoi suoraan laittaa kokemattomuuden piikkiin. Yhtye pystyi kuitenkin parantamaan koko ajan kulkuaan, kun alkujännitys laantui ja lihakset lämpenivät. Hollantilaiset esittävät teknisestä thrashistä vaikutteita hakevaa metallia. Konsepti kuulosti vähintäänkin kiinnostavalta ja soittajilta tuntuu löytyvän kykyä ideoidensa toteuttamiseen, mutta niiden jatkojalostamisessa on kuullun perusteella edelleen tekemistä.

Ja kyllä se niin on, että kokemuksen tuoman varmuuden havaitsee välittömästi. Prestigen esitys lähti liikkeelle kuin luoti ja noin tunnin mittainen setti oli yhtä speed metalin ilojuhlaa. Yhtye vaikutti lavalla jopa tavallista rennommalta, ja laulaja-basisti Aku Kytölä jutusteli mielellään yleisön kanssa. Tarinoissa korostui bändin pitkä historia, ja Kytölä selvitteli myös kappaleiden taustoja ja alkuperiä.
Kytölä antoi lisäksi suomen kielen oppitunnin aiheena perkele-sanan tarkka ja äänekäs lausuminen. Pienen harjoittelun perästä asia hallittiin jo varsin hyvin ja kuuluvasti, mutta suomalainen r-kirjain ei vain oikein kunnolla tahdo istua hollanninkielisenkään suuhun.

Ainoastaan kerran yleisön ilmeet olivat ihmettelevät. Kytölä nimittäin tiedusteli, haluavatko ihmiset kuulla suomenkielisen biisin. Ihan varmoja he eivät näyttäneet olevan, mutta ei se mitään. Yleisö sai silti kuultavakseen kappaleen Ei ihraa mun lautaselle, jonka humppaosio hymyilytti ainakin yleisön ainoata suomalaisjäsentä.

Kuvagalleria

Prestige


2Destroy

Lisää luettavaa