Notkea Rotta, SMC Lähiörotat | 14.4.2012 Rytmikorjaamo, Seinäjoki

Rytmikorjaamolle saapuessani minua odottaa tuttu näky: teinit ovat hiphop-iltoihin kuuluvaan tyyliin vallanneet paikan, sillä keikka on sallittu myös alaikäisille. Omalla alueellaan hengailevia täysi-ikäisiä on paikalla suunnilleen yhtä paljon kuin alaikäisiä, eli enemmän kuin tällaisina iltoina yleensä. Yleisön yhteismäärä ei ole päätähuimaava, mutta asiakkaiden melkoisen laajasta kirjosta huomaa, että artistikattaus on selkeästi toivottu.

SMC Lähiörottien dj:n aloittaessa soiton lavan edusta täyttyy kiitettävästi tuopittomasta yleisöstä. Keikka alkaa melko rauhallisissa tunnelmissa, eikä ylly riehakkaaksi kuin pariin otteeseen. Yleisö kuitenkin osaa tunnetuimpien kappaleiden sanat läpikotaisin ja muutenkin positiivinen fiilis tarttuu yksittäisiinkin yleisönedustajiin.

Poikabändiasetelmassa pysyttelevien Lähiörottien seurana lavalla piipahtavat Rohtori Laine, Aqustiikka, Ameeba sekä tietenkin Notkea Rotta Lähiörotat Skujaa -biisin aikana. Vaikka lavalla väkeä riittää, ei tarttuvaa yhteishenkeä lavalla huou liiaksi asti. Lieneekö syynä sitten muun porukan sympatiat kainalosauvoissa köpöttelevää Avionin Prinssiä kohtaan. Prinssi on kuulemma edellispäivänä syöksynyt lähes suoraan leikkauspöydältä keikalle Lahden Finlandia-klubille. Joukon valovoimaisimmat persoonat ovat Juno sekä Erä-Koira, joista jälkimmäinen vaikuttaa olevan yleisön suursuosikki.

Notkea Rotan noustessa lavalle on eturivissä käynyt väkikato, mutta anniskelualue on täyttynyt entisestään. Se ei silti lannista yhtyettä, sillä esiintymisessä on riemua ja siitä näkee, että kiertue on aluillaan ja kokeneissa tyypeissä höyryä riittää. Samaa ei kuitenkaan voi sanoa viime kesänä joukkoon liittyneestä punk- ja rocklegenda Rane Raitsikasta, jonka helposti unohtaa olevan edes lavalla. Tämä ei haitannut, sillä Notkea Rotta ja Rautaperse vetivät varsin hengästyttävän show’n poukkoilemalla pitkin lavaa. Tasaisesti uunituoreita sekä vanhempia kappaleita sisältänyt setti päättyi Totuus löytyy paskasta -yhteisesitykseen SMC Lähiörottien kanssa, joka oli Notkea Rotan keikan suurin yleisönliikuttaja encoressa kuullun Pattaya pomppii -kappaleen lisäksi.

Lähiörottien Facebook-sivulla spekuloitiin ennen keikkaa ”miten stadilaisten läpät uppoo häjyihin”. Perushäjyjä ei tänäkään iltana Rytmiksellä näy (hormoniaikapommiteinit pois lukien), mutta paikalle saapuneisiin läpät uppoavat mainiosti. Notkiksen vielä keikan aikaan julkaisemattoman, punkahtavan levyn sisältö jää ilmeisen vaikeasti lähestyttäväksi perinteisempää räppiä kuuntelemaan saapuneille, vaikka bändin keikkakunto on erinomainen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin Notkea Rotan itä-Helsinki on vielä liian kaukana Seinäjoesta.

Teksti: Heidi Välkkilä
Kuvat: Miikka Varila