Kommentti: Voi Pantse, minkä teit – Eppu Normaalin tarina muuttui paljon rumemmaksi

Juha Metso / All Over Press

Eppu Normaalin kitaristi ja säveltäjä Mikko “Pantse” Syrjä tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen entisen puolisonsa pahoinpitelystä. Lisäksi Syrjä joutuu maksamaan yli 13 000 euroa korvauksia.

Pahoinpitelyt tapahtuivat vuosien 2014 ja 2016 aikana. Syyttäjän mukaan uhrin käsi murtui ja hän sai aivotärähdyksen. Syrjää syytettiin kaikkiaan kolmesta pahoinpitelystä, mutta yhden tapauksen kohdalta syytteet hylättiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja siihen voi hakea muutosta hovioikeudessa. Syrjä on kiistänyt syyllisyytensä ja pitää oikeudessa esitettyjä syytöksiä keksittyinä.

Tapauksen todellinen uhri on tietysti Syrjän entinen puoliso, mutta ei voi välttyä ajattelemasta, että myös suomalainen yleisö on saanut iskun vasten kasvoja.

Tapauksen todellinen uhri on tietysti Syrjän entinen puoliso, mutta ei voi välttyä ajattelemasta, että myös suomalainen yleisö on saanut iskun vasten kasvoja.

Jos katsoo sosiaalisen median viestivirtaa, näyttää monilla olevan päällimmäisenä tuntemuksena jonkinlainen denialismi. Syrjän oikeudenkäynti on uutisoitu näyttävästi valtakunnallisissa medioissa, mutta jos tapausta vertaa vaikkapa Jari Sillanpään huumetoilailuihin, se on herättänyt vain vähän keskustelua.

Eppu Normaalin kappaleet ovat niin rakkaita, että niitä haluaa suojella. Maailmasta tulee paljon synkempi, jos sellaiset kansallisaarteet kuin Vuonna ’85, Vihreän joen rannalla ja Tahroja paperilla yhdistää vastedes väkivaltaiseen perhehelvettiin.

Tavallisesti tällaisissa tapauksissa viriää keskustelu siitä, tuleeko artistin yksityiselämä erottaa tämän taiteesta – tahraako esimerkiksi John Lennonin väkivaltaisuus miehen musiikillista perintöä. Pantsen tapauksessa ei ole näkynyt edes tätä vääntöä.

Ikuiseen kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta Eppu Normaalin tapauksessa on oikeutettua sanoa, että kyllä se tahraa.

Kun kysymyksessä on kansallinen ikoni, joka myy Ratinan stadionin täyteen ja jonka kunniaksi on juuri paljastettu patsas, on viimeisimpien käänteiden valossa oikeutettua olla surullinen ja pettynyt.

Eppu Normaali on satojentuhansien suomalaisten yhteinen kokemus – yhtye, jonka kappaleet ovat tuoneet lohtua yksinäisyyteen, joka on tiivistänyt sanoiksi kansallisia tuntoja ja jonka sävellykset ovat taustoittaneet ensisuudelmia ja sydänsuruja.

Tämä kokemus sai juuri kitkerän sivumaun, jota voi yrittää olla huomioimatta, mutta joka tunkee kaiken keskeltä väkisin kielen päälle.