ANTTI KOTIKOSKI & JK KLEUTGENS: Cave Men

ANTTI KOTIKOSKI & JK KLEUTGENS
Cave Men
j2krecords

Kitaristi Antti Kotikoski on vaikuttanut Los Angelesin talousalueella vuodesta 1994. Basisti JK Kleutgensin kanssa tekemälleen levylle hän on saanut rumpaliksi itse Vinnie Colaiutan. Neljäntenä häärii erilaisia saksofoneja taitava Steve Tavaglione.

Tyylillisesti levy ei ole fuusiopelleilyä, vaan 70-luvun Milesin ja Wayne Shorterin perinnettä. Kotikoski ja Kleutgens ovat pääasialliset biisintekijät. Ja vaikka kiekko on tehty Hollywoodin lämmössä, on lopputulos jotenkin kodikkaan, jopa suomalaisen kuuloinen. Sen "sinfonisuus" saattaa johtua Kotikoskesta, sillä harmonisesti bändi lepää hänen varassaan. Colaiutan rooli on tuoda polyrytmiikkaa usein pitkää tematiikkaa viljeleviin biiseihin. Vaikutelma on rakenteita täydentävä, eikä ylisoittamisen tuntua juuri synny.

Levyn avaa musertavan kaunis 5 for Eddie. Teos perustuu kahteen toisilleen vastakohtaiseen teemaan. Tunnelma on vuoroin eteerinen ja vuoroin myrskyisän ylväs. Ihanat teemat jatkuvat: Make No Mistake, Sitar ja Country ovat hyvää oloa pullollaan. Tarinaa on helppo seurata, vaikka yksi kundien tavaramerkkejä on kuljettaa teemaa rankan soolo-osuuden alla. Time Sensitive ja Sanctuary ovat suosikkejani albumin toimintajazz-osastosta. Ne ovat kuin katselisi kuhisevaa muurahaispesää.

Cave Men -levy on avaraa, spirituaalista musiikkia. Luolamiesten futuristis-primitiivistä jazzrockia voi vilpittömästi suositella kenelle vain.