Arvio: Babel haluaa löytää oman äänensä – Mikko Pykäri ja Karin Mäkiranta tekivät rohkean peliliikkeen

Arvio julkaistu Soundissa 8/2023.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Babel
Marriage
PME

Karin Mäkirannan ja Mikko Pykärin musiikillinen ”järkiliitto” sai parhaan mahdollisen startin: kaksikon yhdessä esittämät kappaleet nousivat Pykärin O-albumin (2019) kohokohdiksi. Babel-duona hyvä flow jatkui klassista shoegazing-soundia kanavoineilla ep:illä Forever (2020) ja Honeyspell (2021). Singlebiisi The Cutest Quotes (2021) oli ihana Mazzy Star -tyyppinen americana-balladi. Debyyttialbumi Yoga Horror (2022) jatkoi vielä Cocteau Twinsin lanseeramilla linjoilla.

Marriagella Babel luopuu rohkeasti maailmalla geneerisiksi käyneiden soundipastissien tekemisestä. Babel haluaa löytää oman äänensä ja luottaa siihen, ettei tarpeeksi hyviä biisejä ja tunteikasta tulkintaa tarvitse hukuttaa valtavaan äänimassaan. Marriage on soundeiltaan pelkistetty. Instrumentaatio rajoittuu useimmiten minimalistiseen rumpukomppiin, nakuttavaan kielisoittimeen, pianoon ja poikkihuiluun. Closer-kappaleessa kuullaan myös ärsyttävää haitaria.

Marriage onnistuu osittain. Periaatteessa kaikki on kohdallaan, mutta pidin silti Babelista aikaisemmin enemmän. Pressitiedotteessa mainitun The xx:n lisäksi alkuaikojen The Cardigansin mieleentuova musisointi soljuu vaivattomasti korvasta sisään ja toisesta ulos.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa