Arvio: Iloa ja empatiaa ”teennäisestä” musiikista – Young Fathersin kollaasissa kohtaavat hillitön energia, intohimo ja sielu

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Young Fathers
Heavy Heavy
Ninja Tune

Edinburghilainen Young Fathers on arvoituksellinen yhtye, jolla on todella vaikeasti määriteltävä soundi. Alloysious Massaquoin, Kayus Bankolen ja G. Hastingsin jo teineinä muodostama trio rakentaa eriparisista aineksista – taidepopista, hiphopista, post-punkista ja soulista – yllättäviä kombinaatioita, ja useimmiten yhtälö toimii. Jos yhtyeen uniikille soundille haluaa hakea vertailukohtia, nousevat ensimmäisenä mieleen TV On The Radio ja Animal Collective.

Yhtye pokkasi jo ensimmäisellä albumillaan Dead (2014) arvostetun Mercury Awardin, eikä taso ole laskenut sen jälkeenkään. Viiden vuoden julkaisutauon rikkova Heavy Heavy naulaa niin ikään yhteen vaikutteiden, ideoiden ja kohtausten kollaasin, jossa kaikki yhdistyy hillittömällä energialla, intohimolla ja sielulla. ”Teennäisestä” musiikista välittyy vaivattomuus, ilo ja empatia, mikä tuntuu tässä yhteydessä jopa radikaalilta. Albumin otsikko kuvaa yhtä lailla tunnelmaa kuin jykevän basson ja tanakoiden rytmien hallitsemaa soundia. Hokemamaisiin, toisteisiin melodia- ja tekstifraaseihin pohjautuvat Rice ja Drum tarttuvat takiaisten tavoin takaraivoon. Afrotyylisen Sink Or Swimin tribaalinen biitti pakottaa joraamaan. Vaikka maailman paino näyttää kasvavan päivä päivältä, Young Fathers on vielä hetken aikaa nuori ja viaton.

Lisää luettavaa