Arvio: Jos videopelimäiset synthwave-sävelet ovat mieleesi, helsinkiläinen Sekret Teknik on vahvasti tutustumisen arvoinen tapaus

Arvio julkaistu Soundissa 5/2024.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Sekret Teknik
Missile Command
Stupido

Synthwave alalajeineen on maailmanlaajuisesti hyvin elinvoimainen genre, ja erottautuminen lukemattomien samankaltaisilta vaikuttavien synthwave-duojen joukosta on vaikeaa. Elmeri Vehkalan ja Lasse Nevalan helsinkiläinen Sekret Teknik kiteyttää Missile Commandilla omanlaisensa äänimaiseman, jonka perustana soi 16-bittisen Korg M1 -syntetisaattorin (1988–1995) klassinen vintagesoundi.
Sekret Teknikin aiempia julkaisuja tyylitajuisempien sovitusten, tarttuvampien popmelodioiden ja napakampien rytmien ohella kuulijan huomio kiinnittyy surumielisiin, inhimillisiin robottivokaaleihin, joita duo hyödyntää jopa stemmalaulantaan Street Fighter- ja So Much Trouble -raidoilla.
Tietokonepeliin viittaavan Missile Guiden melankolia heijastelee kylmän sodan aikaista synapoppia istuen hyvin militarismia ja totalitarismia ihannoivalle 20-luvullemme. Dystopialeffan soundtrackille sopivan Nuclear Warin sanoma on suorastaan lohduton: ydinasein käytävä kolmas maailmansota on väistämätön. EBM-mausteinen Run For Your Life on laserpistooleineen musiikillinen vastine Reaganin tähtien sota -bluffille. Tosielämän kauhujen käsittelyn jälkeen Call Of The Cthulhu keventää tunnelmaa. Vittuun sota, nyt tanssitaan!

Lisää luettavaa