Arvio: Mansionin kartano on jylhä, kolkko ja komea – kotimainen kulttibändi kietoo pirullisesti pauloihinsa

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Mansion
Second Death
Omakustanne

Kitaristi Jaakobin ja seremoniamestari Alma Kartanon kristillisvaikutteista kartanolaisuutta liputtava kulttiyhtye ei ole julkaissut urallaan heikkoa äänitettä. Jo doomisti rokannut esikois-ep We Shall Live (2013) teki kovan vaikutuksen. Eka suunniteltu pitkäsoitto jäi pahan karman takia julkaisematta, mutta osa materiaalista inkarnoitui The Mansion Congregation Hymns Vol. 1 -jytäseiskan (2014) ja kahden tunnelmallisemman 12” ep:n (2014 ja 2015) muodossa.

Second Death on nimellinen jatko-osa viralliselle debyyttialbumille First Death Of The Lutheran (2018). Entistä hitaampina ja raskaampina vellovat kitarariffit ja synamatot rakentavat lyyrikko Mikaelin tekstejä pirullisen viettelevästi messuavan Alman ympärille jylhän soonisen katedraalin, jonka äänittämisestä ja miksaamisesta vastaa aiempien levyjen tapaan Joona Lukala.

Mansionin maailma tempaa mukaansa kiirastuleen ja jää tajuntaan jäytämään niin kuin Ari Asterin elokuvat. Jos lempibiisiä kysytään, In The Court Of Sorrowless on vahva kandidaatti. Jess And The Ancient Ones -kitaristi Tommi Hoffrénin maukasta kitarasooloa päätösraidalla You Are Suspicious ei ole hehkutettu turhan takia.

Lisää luettavaa