Arvio: Mikael H:n uusi aluevaltaus – Kekseliään laulunkirjoittajan suomenkielinen debyytti tuo mieleen Bon Iverin ja Beckin

Mikael H
Optimisti
Omakustanne

Mikael H eli Mikael Hakkarainen on levyttänyt aiemmin The Siberians -yhtyeensä kanssa. Hän on tuttu muusikko myös laulaja-lauluntekijä Astrid Swanin ja John McGregorin bändeistä sekä jälkimmäisen kanssa muodostamasta Kaspar-yhtyeestä. Optimisti on artistin ensimmäinen suomenkielinen sooloalbumi ja sikäli uusi aluevaltaus.

Ja taipuuhan se ensimmäinen kotimainen Hakkaraisenkin suussa poetiikaksi, kunhan malttaa syventyä kuulemaansa. Kaaos ympäröi kuuntelijan akustisten kitaroiden näppäilyllä ja Hakkaraisen falsettilaululla. Tunnelma on jokseenkin etäännytetty, vaikka optimisteja ollaankin. Sitä seuraava Vuoret käynnistyy juurevasti bluesina, kunnes siirtyy vaivattomasti poppikertosäkeeseen. Tie ja versessään tomwaitsmaisesti nilkuttava Helmensukeltaja ovat kertosäkeiltään jo melkein iskelmällisiä kappaleita, joiden voisi kuvitella soimaan yöradioon.

Hakkarainen on kekseliäs laulunkirjoittaja ja taitava muusikko-sovittaja. Optimistilla konesoundeja käytetään akustisten instrumenttien ohella tyylikkäästi. Isot, harkitut kaiut tekevät soinnista upottavan. Mieleen nousee muistoja esimerkiksi Bon Iverin debyyttialbumista (2007) ja Beckin Sea Change -levyn (2002) utuisista tunnelmista.