Arvio: New Model Army kertoo uutuudellaan pelottavasta jupakasta Britannian postissa

Arvio julkaistu Soundissa 2/2024.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

New Model Army
Unbroken
Attack Attack

Poliittisesti tiedostavilla artisteilla ei ole ollut viime aikoina laulunaiheista pulaa. Unbrokenin kappale I Did Nothing Wrong kertoo Britannian postitoimistoskandaalista, jossa viattomia ihmisiä joutui vankilaan ohjelmistovirheen väitettyä heidän varastaneen työpaikaltaan rahaa. Kriisejä on vaikea verrata keskenään, mutta pahempaakin on hiljan tapahtunut.

Englannin ensimmäisen sisällissodan aikaisesta parlamentaarikoiden armeijasta nimensä lainannut New Model Army on tosifaniensa muodostamalle ”The Familylle” elämää mahtavampi yhtye, mutta suurelle yleisölle saarivaltion ulkopuolella se on jäänyt etäiseksi. Vuonna 1980 perustettu bändi on ainoan alkuperäisjäsenensä laulaja-kitaristi Justin Sullivanin elämäntyö, ja vaikka hän lahjakas biisinikkari onkin, niin ehkäpä yhtyeen kannalta olisi (ollut) hyvä, jos siinä olisi myös jokin Sullivanin haastava vastavoima.

NMA:n levyillä on usein ollut muutama todella hyvä kappale ja moninkertaisesti haaleampaa settiä. Yhtyeen kuudennentoista levyn helmet Reload, Cold Wind ja Coming Or Going jyräävät vakuuttavasti mutta auttamattoman vanhanaikaisesti. Kitkaa aiheuttaa myös Sullivanin laulutapa: vihaisemmissa numeroissa hän tuntuu yrittävän liikaa, toisaalla hän kuulostaa siltä, kuin olisi tukehtumassa. Toivottavasti näin ei käy, sillä yhtye on nykyään harvoja lajinsa alkuperäisiä, yhä toimivia edustajia.

Lisää luettavaa