Arvio: Parin vuosikymmenen tauon jälkeen ydinmehut ulos – Cliff Barnesin hellittämätön runttaus ei ole turhaa eikä trendikästä

Arvio julkaistu Soundissa 10/2022.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Cliff Barnes
Free Flyin'
Shiny Head Stinky Feet

Ulvilasta Poriin ajautunut Cliff Barnes on pitänyt 20 vuoden taukoa, mutta koronavuodet saivat bändin liiderin JP Jakosen äänittämään uutta albumia omin nokkinensa sekä soittamaan kaikki instrumentit lukuun ottamatta stilikaa, trumpettia ja muita erikoisuuksia. Levyllä on useita etäosuuksia muusikoilta ympäri maailman. Luonteri Surfin Kalle Grotenfelt edustaa Itä-Suomea uljailla Farfisa-uruillaan. Free Flyin’ -soundimaailmaa hallitsee julmetun karhean garage-kitaran sahaus, mutta riffeissä ja melodioissa on yksitotista drone-särinää jäntevämpi riffipohja. Laulut ovat rauhallista, selkeää luentaa hellittämättömän runnomisen yllä.

Kaikkiaan Cliff Barnesilla vallitsee repaleisen mutta ryhdikkään selviytymisen soundi ja sähköisen äänimaailman kattava mantra. Mitään turhaa tai trendikästä ei pelkistettyyn perussoundiin haluta ahtaa, mutta samalla maailmalta kerätyt soitto-osuudet vaihtelevat synteettisistä äänivalleista pienempiin sävytyksiin ja sooloihin. Jakosen määrätietoisuus puristaa musiikista sakeaa ydinmehua, nautittavan makeaa auraalista tenhoa sekä aukotonta kokonaisnäkemystä. Kauhuelokuvien määritelmien mukaisesti alitajunnan sudet ulvovat psyyken kellarissa ja ylhäällä tapulissa räpistelevät lepakot. Almost Had It on ripeydessään oiva ja houkuttava sisäänheittokipale albumin kakkosraitana.

Lisää luettavaa