Arvio: Sata Kaskelottia on Suomen Mastodon – Uusi albumi röpöttää stonerin psykedeelisellä laidalla

Sata Kaskelottia
Sydän on vuori
Rhoska

Kuten muitakin raskaamman musiikin alalajeja, myös stoner-yhtyeitä löytyy meillä Suomessakin vaikka muille jakaa. Siinä missä useimmat sielunveljet ammentavat genren pörisevämmältä ja mutaisemmalta laidalta, Sata Kaskelottia -yhtyeen surinametelissä on enemmän kaikuja tyylin progemmalta ja psykedeelisemmältä laidalta.

Levyä kuunnellessa mieleen nousevat nopeasti varsinkin Georgian osavaltiosta ponnistavat Baroness ja Mastodon. Suomeksi operoiva yhtye tuo mieleen myös Stam1nan, varsinkin kun myös SPRGM-bändissä laulava Eetu Kauppinen kuulostaa maneereiltaan ja fraseeraukseltaan paikoin aivan nuorelta, debyyttilevyn aikaiselta Antti Hyyryseltä. Vaikka arviokappaleen saatteessa alleviivataan bändin tekevän täysin omannäköistä musiikkia, niin kyllä tässä vaikutteet kuuluvat aika selvästi läpi.

Mutta se ei haittaa, sillä tällaista Baroness/Mastodon-osaston stoneria ei Suomessa kauheasti vielä tehdä – ainakaan näin hyvin. Sydän on vuori on sekä suoraviivainen että kimurantti, raskaan jyystävä että tunnelmallisen fiilistelevä ja biisimateriaali on tasaisen vahvaa.

Tajunnan räjäyttävät hitit ehkä puuttuvat, mutta muuten Kaskelottien suunta on oikea.