Arvio: Uusi luku jazzin tradition historiassa – Makaya McCraven on poikkeuksellinen kyky sekä visionäärinä että säveltäjänä

Makaya McCraven
In These Times
XL Recordings

Jazz-alkemisti, rumpali, säveltäjä ja tuottaja Makaya McCravenia ei suotta tituleerata modernin improvaatiomusiikin uudelleenkeksijäksi. Hän kuuluu eittämättä ilmiön kärkikastiin muiden nuorten jazz-innovaattoreiden, merentakaisten kollegoidensa Nubya Garcian ja Shabaka Hutchingsin kanssa. Heille kaikille on yhteistä nykyjazzin virvoittaminen uuteen loistoonsa sen ääniperinteitä kuitenkin syvästi kunnioittaen.

Yli seitsemän vuotta teossa ollut McCravenin auteur-albumi on läpikäynyt huolellisen prosessin. Se on kehittynyt hiljalleen taustalla sillä aikaa, kun muusikko on julkaissut lukuisia muita teoksia sekä viime vuosien erinomaiset Gil Scott-Heron- sekä Blue Note -uudelleenmiksaukset.

Musiikki on vuorovaikutusta, merkityksellinen kollektiivinen kokemus, joka resonoi kuulijassa vielä pitkään kuuntelukokemuksen jälkeen.

In These Times on kuitenkin tärkeä merkkipaalu taiteilijan uralla, vain 41-minuuttinen tiivistelmä Makayan musiikkifilosofiasta, yhtä aikaa eeppinen ja ytimekäs osoitus orgaanisesta beat-musiikista tunnetun miehen poikkeuksellisista kyvyistä – ei pelkästään rumpalina, vaan myös säveltäjänä ja tuottajana. Albumin tekoon on osallistunut yli tusina muusikkoa ja se on äänitetty viidessä eri studiossa sekä neljän eri live-esityksen aikana. Myös levyn jälkituotanto on McCravenin käsialaa.

Kehitys kehittyy ja tässä perinteiden jatkumossa Makayan musiikki hakee inspiraationsa folk-traditioista, samplepohjaisesta hiphopista ja kosmisesta jazzista. Sävellykset ovat monitasoisia, syviä, tutkiskelevia ja kokeellisia. Melodiat pulppuavat melodioiden päälle, ja niitä säestävät leikkisät perkussiot, tunteellinen torvisektio, haaveilevat jouset, säröilevät sähkökitarat ja napakat bassolinjat. Musiikki on vuorovaikutusta, merkityksellinen kollektiivinen kokemus, joka resonoi kuulijassa vielä pitkään kuuntelukokemuksen jälkeen.

Makaya McCraven on nostanut taiteensa uudelle tasolle sekoittaen menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden tyylikkäiksi, monisointuisiksi sovituksiksi 2020-luvun kansanmusiikkia, jonka juuret ovat syvällä mustan improvisoidun musiikin syövereissä.