BOYS OF SCANDINAVIA: Psychomachia

BOYS OF SCANDINAVIA
Psychomachia
If Society

Helsinkiläinen Boys Of Scandinavia oli yksi vuoden 2005 puhutuimpia uusia bändejä. Yhtyeen ensimmäinen julkaistu kappale Worse Than A Girl oli synkän kitarasävytteisen indiediscon täydellinen ilmentymä: likainen ja tarkoituksellisen alituotettu, mutta kuitenkin julmasti tanssittava. Sellainen, joka sopi sekä vanhan liiton Joy Division –diggarien että tuohon aikaan supermuodikkaan The Rapturen fanien kuunneltavaksi. Yhtyeen debyyttialbumi Kill The Party ei ollut huono sekään, joskaan ei pystynyt vastaamaan valtaviin odotuksiin.

Kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen Boys Of Scandinavia on taas täällä. Melankolisena ja tanssittavana, mutta mystisempänä ja uhkaavampana kuin ennen. Albumin nimi Psychomachia viittaa keskiaikaiseen hyvän ja pahan taisteluun sielusta ja – toden totta – kyseessä on puhdasverinen konseptialbumi. Konebiitit, synamatot ja rytmikkäät bassolinjat saavat tuekseen muun muassa munkkilaulantaa ja puheosuuksia, kun tarina kulkee himoa, ahneutta ja tunteettomuutta kokevien hahmojen kautta kohti lopullista taistelua.

Kunnianhimoinen kokonaisuus ei aivan kanna määränpäähänsä. Soundillinen kolkkous ja jäykkä englannin lausuminen vaikuttavat heikkouksilta eivätkä taiteellisilta valinnoilta, vaikka albumin maailma muuten vetääkin puoleensa.